Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Saturday, July 16, 2016

Ramadhan 1437H

Sekelip mata sahaja Ramadhan sudah meninggalkan kita namun kenangan manis bersama keluarga akan tetap mekar di hati. Tahun ini Ramadhan kami diserikan dengan penampilan istimewa, Kak Izzani, anak sulung PakSoo, mengikut kami menunaikan solat tarawih di Masjid Raja Haji Fisabilillah, Cyberjaya. Memang itu lokasi tetap kami untuk solat tarawih sejak tahun lepas. 


Kagum aku dengan kesungguhan dan keikhlasan Izzani mengikut kami menunaikan solat Isyak dan seterusnya solat tarawih sebanyak 8 rakaat. Teguh berdiri di antara aku dan MakTeh sehingga selesai solat sedangkan kanak2 lain yang sebaya berlari2an di antara saf. 


Mula2 risau juga kalau Izzani tak mampu menghabiskannya tapi jangan sekali2 memandang rendah kemampuan seorang kanak2 dan dengan izinNya, Izzani berjaya menghabiskannya. Paling lucu bila dia tetap duduk dan bangun mengikut kami meskipun tersengguk2 menahan kantuk. 


Agenda paling ditunggu oleh Izzani adalah moreh. Seronok dia dapat beratur dan mengambil makanan, kemudian makan bersama2 sambil bersila. 

Doa MakLong, semoga Kak Izzani istiqomah menunaikan solat dan membesar menjadi muslimah yang kenal akan penciptaNya. Amin.


No comments: