Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Tuesday, February 24, 2015

Tentang Abah Lagi

Bismillahirrahmanirrahim...Ini wajah Abah sebulan yang lalu ketika percutian kami di Bukit Fraser. Senyum lebar sambil mendukung cucunya, Nur Izzani Aminah. Aku masih ingat lagi, waktu itu Izzani yang menarik tangan To'Ki, mengajak untuk bergambar bersamanya.


Kini Abah terlantar akibat jangkitan kuman di otak. Ujian dari Allah buat kami sekeluarga. Segala2nya berlaku begitu pantas dan kami mencuba sedaya upaya untuk mendapatkan rawatan bagi penyakit Abah. 


Kami nekad membawa Abah untuk mendapatkan rawatan di HUKM selepas beberapa siri rawatan sebelum ini tidak memberikan hasil yang diharapkan. 


Beginilah keadaan Abah sewaktu menerima rawatan di wad kecemasan HUKM. Kami menunggu dari pagi dan akhirnya Abah dimasukkan ke wad pada jam 1 pagi. Memang meletihkan tapi aku cuba meyakinkan diri bahawa inilah sedikit bakti daripada kami buat Abah yang telah banyak berkorban membesar dan mendidik kami selama ini. 


Aku merasa kuat untuk menghadapi semua ini kerana sokongan adik-beradik yang berganding bahu menguruskan Abah. Kami bergilir2 menjaga Abah di wad, siang dan malam. Ia memang mencabar fizikal dan mental kami tetapi terasa ringan apabila berat sama dipikul, ringan sama dijinjing. Pada aku, inilah antara hikmah di sebalik ujian ini. Biduk lalu, kiambang bertaut, insyaAllah.
Semoga ujian ini menjadi kaffarah buat kami sekeluarga.

No comments: