Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Sunday, March 16, 2014

Generasi Baru

Bismillahirrahmanirrahim...

Tengahari tadi saya terima mesej dari PakSoo memaklumkan yang isterinya sudah dimasukkan ke Gombak Medical Center (GMC) untuk melahirkan anak kedua mereka. Seketika kemudian, PakSoo memaklumkan yang isterinya sudah selamat melahirkan bayi lelaki seberat 3.25kg pada jam 1.20 petang. Subhanallah walhamdulillah! Urusan mereka telah dipermudahkanNya. 

Sekitar jam 3.30 petang, saya bertolak ke Gombak. Dalam hati, saya berniat untuk solat Asar berjemaah tetapi tidak menetapkan untuk singgah di mana2 masjid lagi. Saya guna aplikasi Waze untuk melihat keadaan trafik dan didapati trafik sesak di laluan MRR2. Lalu saya tukar laluan alternatif yang disarankan di dalam Waze.

Ternyata ada hikmahnya juga kerana saya akhirnya dibawa melalui Jalan Pahang dan saya teringat tentang Masjid Bandar Baru Sentul yang sering dikunjungi sewaktu adik lelaki saya menyewa di sekitar kawasan tersebut. Alhamdulillah, azan berkumandang sebaik saya memarkirkan kereta di perkarangan masjid dan tanpa berlengah, saya terus mengambil wuduk. 

Usai solat Asar, saya terus menuju ke GMC, menyertai adik2 yang sudah tiba lebih awal di situ. Syukur bertambah lagi generasi keluarga kami. Semoga menjadi anak soleh.
 

Saya dan adik perempuan (MakTeh) membantu menjaga anak sulung PakSoo sementara dia menguruskan isteri dan bayi. Malah kami sempat makan malam di restoran kegemaran kami iaitu Restoran PakTam sebelum kembali semula ke GMC. MakTeh pulang lebih awal sementara saya masih menunggu ketibaan Abah Ummi yang masih lagi dalam perjalanan ke sini. Tidak sampai hati pula meninggalkan PakSoo menguruskannya seorang diri. Lalu saya putuskan untuk menunggu sehingga Abah Ummi sampai. Malah saya berada di dalam kereta sambil menulis catatan ini sementara Izzani lena dalam dakapan. Puas saya cuba menidurkan dia di lobi hospital sebentar tadi tetapi banyak gangguan pula kerana ada yang ingin bermain dengannya. Izzani pula memang seronok apabila dilayan walaupun sudah sangat mengantuk. Akhirnya saya bawa Izzani masuk ke dalam kereta. Hidupkan penghawa dingin dan selimutkan dia. Tepuk2 sambil zikir. Alhamdulillah, lena dia sambil hisap ibu jari.


"That's the thing about doing stuff for your family, no matter how hard it is, when you see them smile, it's all worth it."

No comments: