Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Monday, March 24, 2014

Cukur Jambul Bakarians Junior

Bismillahirrahmanirrahim...

22 Mac 2014 (Sabtu) - Seawal jam 7 pagi, saya bertolak ke Sungai Buloh untuk mengambil BaYu dan keluarga yang akan turut serta pulang ke kampung. Kepulangan kami pada kali ini adalah untuk meraikan kenduri cukur jambul anak kedua PakSoo yang diberi nama Muhammad Izz Danish Amin. Pada awalnya kenduri dirancang untuk diadakan pada hari Ahad iaitu selepas solat Subuh tetapi terpaksa diubah kepada hari Sabtu iaitu selepas solat Isyak kerana hari Ahad adalah hari bekerja di Pantai Timur. Bimbang pula jika jemaah masjid tidak dapat datang kerana perlu bergegas ke tempat kerja pula. 

Kami tiba pada jam 3 petang dan terus menyinsing lengan, membantu persiapan yang akan bermula selepas solat Isyak. Keletihan memandu perlu dilupakan kerana tidak semua adik-beradik dapat pulang pada kali ini dan kami kekurangan tenaga kerja. Seperti biasa, 2 set hidangan perlu disediakan secara buffet iaitu satu untuk tetamu lelaki dan satu lagi untuk tetamu wanita.


Jemaah tiba sekitar jam 9 malam dan dimulakan dengan marhaban, selawat dan bacaan doa. Kemudian majlis diteruskan dengan acara cukur jambul oleh setiap jemaah lelaki yang hadir. 


Alhamdulillah, majlis berjalan lancar meskipun keletihan memang tidak terucap. Namun hati puas melihat majlis yang dirancang berakhir dengan baik dan makanan lebih dari mencukupi. Pun begitu, tugasan kami masih belum selesai meskipun majlis sudah berakhir kerana tugasan mengemas pula sedang menanti. Aduhai, sebenarnya inilah tugasan yang paling mencabar setiap kali selesai sesebuah majlis. Apakan daya, diri perlu digagahkan juga untuk melakukannya kerana esok bakal bertolak pulang ke KL pula. 


Tugasan mengemas akhirnya selesai sekitar jam 12 tengah malam dan saya terlelap seketika di sofa sebelum bangun dan berbaring di dalam bilik tidur. Diakui tidur saya sangat lena dek kerana keletihan tersebut. 

23 Mac 2014 (Ahad) - Kami bertolak pulang ke KL pada jam 4 petang dan tiba di teratak saya pada jam 11 malam. Itupun selepas saya singgah di Sungai Buloh terlebih dahulu untuk menghantar BaYu dan keluarga. 

Penat? Semoga Allah memberi saya kesihatan yang baik agar dapat beribadah kepadaNya dengan sempurna dan tidak akan membebankan hidup orang lain. Hanya itu harapan saya yang lemah ini. 

No comments: