Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Thursday, January 9, 2014

Maulidur Rasul

Bismillahirrahmanirrahim...

Tengahari tadi hati nekad untuk menyertai ceramah agama yang diadakan sempena kedatangan Maulidur Rasul pada minggu depan. Penceramah yang dijemput pula memang antara yang menjadi kegemaran saya iaitu Dr. Zulkifli Al-Bakri. Orang senegeri lagi (hehe). 


Dr. Zul menyampaikan ceramah berasaskan 3 buah buku yang ditulisnya dan ia berkisar tentang kehidupan Rasulullah. Satu kisah yang tidak akan pernah jemu untuk dikaji dan dihayati sampai bila2 meskipun Baginda telah lama meninggalkan kita semua. 

Saya cuba menekuni dan menghayati setiap bait kata2 yang diucapkan oleh Dr. Zul sambil menilai diri sendiri. Di mana Rasulullah di dalam kehidupan kita selama ini? Mulut kita melafazkan cinta pada Baginda tetapi apakah kita sudah benar2 menzahirkan kecintaan itu di sepanjang perjalanan kehidupan ini? Sebak!

Di satu masa Dr. Zul terdiam dan bergenang air matanya tatkala menceritakan tentang kemuliaan peribadi Rasululllah. Suasana dewan hening seketika apabila Dr. Zul terdiam seketika, menahan sebak yang membuku di dada. Sungguh Baginda mampu kita cintai meskipun tak pernah melihat wajah Baginda di hadapan mata. Benarlah kelahiran Baginda adalah rahmat buat seluruh alam!

No comments: