Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Monday, November 18, 2013

PraKonvokesyen - Raptai

Bismillahirrahmanirrahim...

25 Oktober 2013 (Jumaat) - Saya dan Arab gigih menghadiri taklimat dan raptai sebelum hari konvokesyen meskipun ada yang beranggapan tiada keperluan untuk menghadirinya. Bagi saya, tidak salah meluangkan waktu untuk hadir. Siapa tahu masih ada maklumat2 tambahan yang belum kami ketahui sebelum ini. Lagi pula, peluang sebegini hanya datang sekali dalam seumur hidup. Apa salahnya mencari ruang waktu untuk menghadirinya. Seawal jam 6.30 pagi saya sudah bertolak daripada rumah BaAn di Ulu Tiram dan berjanji untuk berjumpa Arab di UTM. Kami terus memasuki Dewan Sultan Iskandar dan mengambil tempat duduk masing2. Memang lega rasanya apabila keputusan kami untuk mengambil jubah lebih awal adalah tepat apabila melihat barisan yang sangat panjang menunggu giliran untuk mengambil jubah pada hari tersebut. 
Taklimat dan raptai berjalan selama 2 jam dan kelihatan agak ramai juga yang menghadirinya. Usai majlis, kami berpisah selepas membuat tempahan untuk mengambil gambar studio. Sengaja kami tempah awal2 untuk menjimatkan masa dan memudahkan urusan pada keesokan harinya. Saya terus menuju ke hotel yang telah ditempah melalui Agoda iaitu Kingston Hotel untuk mendaftar masuk. Sejujurnya, keadaan dalaman hotel ini sesuai dengan kadar yang ditawarkan tetapi lokasinya sangat tidak sesuai kerana berada di dalam kawasan restoran dan pusat hiburan. Bayangkan sepanjang malam kami terpaksa menahan telinga daripada nyanyian karaoke yang sangat kuat dan bingit. Nampaknya ia adalah kunjungan yang pertama dan terakhir buat kami ke situ. Awalnya, saya bercadang untuk pulang mengambil Abah Ummi selepas selesai urusan hotel tetapi membatalkan hasrat itu apabila BaAn memaklumkan yang dia akan datang menghantar mereka. Kami telah berjanji untuk bertemu di Plaza Angsana. Sempat juga saya membeli-belah di situ sementara menunggu ketibaan mereka dan aktiviti itu disambung selepas ketibaan mereka. Agak lama juga kami di situ malah sempat makan malam sebelum pulang ke hotel. 

Memikirkan yang kami perlu bertolak awal pada keesokan paginya, saya terpaksa memikirkan alternatif untuk menyediakan bekalan makanan terutama untuk Abah Ummi kerana mereka perlu makan sebelum mengambil ubat. Walaupun kepenatan, digagahkan juga diri untuk keluar membeli roti canai dan roti sebagai bekalan dan alas perut sementara menunggu majlis selesai. Hanya itu sahaja makanan tahan lama yang saya dapat fikirkan dan mudah untuk dicari di sekitar kawasan hotel. 

Malam itu, memang kami tidur dalam keadaan yang agak menyeksakan dek kerana gangguan bunyi2an yang hanya berkurangan mencecah jam 3 pagi. Memang gila! 

No comments: