Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Tuesday, September 10, 2013

Selamat Menghadapi UPSR

Bismillahirrahmanirrahim...

Semoga adik2 yang menduduki peperiksaan UPSR pada hari ini akan dapat menjawab soalan2 yang dikemukakan dengan tenang dan baik. Mulakan dengan bacaan Bismillah agar apa yang telah diusahakan sebelum ini dapat diaplikasi di dalam dewan peperiksaan.

Namun yakinlah bahawa apa jua keputusannya kelak bukanlah satu titik penentu dalam kehidupan ini. Perjalanan masih jauh. UPSR hanyalah sebahagian daripada perhentian2 dalam kehidupan yang harus dilalui sebelum tiba di perhentian2 yang seterusnya. Jika keputusan yang diperoleh kelak juga tidak seindah yang diharapkan, redhalah bahawa setiap ketentuanNya terkandung hikmah yang penuh rahsia namun cukup bermakna. Ada perhentian2 lain yang jauh lebih penting dan lebih getir akan ditempuhi dalam hidup ini seiring dengan pertambahan usia. Yang penting, usaha secukupnya telah dicurahkan di sepanjang perjalanan kehidupan ini.

Saya bersyukur kerana pernah melalui titik itu juga suatu masa dahulu dan berjaya melepasinya dengan baik. Antara kenangan yang tidak dapat dilupakan setiap kali kami adik-beradik menduduki peperiksaan adalah Abah Ummi akan menghadiahkan 2 batang pensel 2B dan pemadam sebagai bekalan untuk menghadapi peperiksaan. Bagi kami, pensel 2B itu amat berharga kerana pada hari2 lain kami hanya diberi pensel biasa berwarna merah sahaja kerana pada waktu itu harga pensel 2B jauh lebih mahal daripada pensel merah. Ia antara perkara yang kami tunggu2 setiap kali menjelang musim peperiksaan selain doa daripada Abah Ummi untuk mengiringi perjuangan kami.

Justeru, kejayaan yang kami nikmati pada hari ini adalah hasil perjuangan Abah Ummi jua.

No comments: