Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Monday, July 29, 2013

Iftar Sepupu2

Bismillahirrahmanirrahim...

27 Julai 2013 - Syukur apabila hasrat untuk mengumpulkan sepupu2 di bulan Ramadhan yang mulia ini berjaya dilaksanakan meskipun tidak semua dapat hadir. Sengaja saya minta BaYu menjadi hos kerana ruang rumahnya yang luas dan selesa untuk berkumpul. Kali ini sepupu2 yang berkumpul adalah daripada sebelah adik-beradik Ummi.


Untuk hidangan pula, kami berpakat menyediakannya secara potluck. Saya menempah sate dan menyediakan mee bandung untuk majlis ini sementara BaYu dan isteri pula menyediakan nasi minyak dan bubur lambuk. MakTeh pula dengan trademarknya yang gemar menyediakan kek telah membawa red velvet cake. Husna membawa pulut mangga dan selebihnya ada yang membawa roti john, tepung pelita, ayam tempayan dan koktel. Sudahnya penuh meja dengan makanan sehingga tidak larat untuk dihabiskan.


BaYu dan nasi minyaknya

Ju mengopek cempedak untuk digoreng

PakSoo dan bancuhan koktelnya

Qaisara dan Izzani

Gotong-royong menyediakan hidangan

Akid, Qaisara dan Akif

Sebahagian daripada hidangan
Majlis bermula jam 6.45 petang dengan bacaan yassin untuk disedekahkan kepada ahli keluarga yang telah kembali ke rahmatullah terutama arwah datuk dan nenek.

Bacaan Yaasin

Khusyuk
Apabila masuk waktu Maghrib, kami terus berbuka dan seterusnya solat Maghrib berjemaah. Lepas solat, kami sambung makan lagi.

Melayan kerenah anak

Melihat pertambahan usia masing2 membuatkan saya sedar betapa pantas masa berlalu. Jika dulu kami asyik dengan dunia kanak2, kini kami mengharungi alam dewasa dengan cara tersendiri. Pun begitu, saya berharap kedewasaan tidak akan menyebabkan kami lupa kepada ikatan darah yang terjalin dan aktiviti sebegini sedikit sebanyak akan dapat mengeratkan silaturrahim antara kami.

Akid dan PakSoo

Lambat tapi sampai juga

No comments: