Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Thursday, March 7, 2013

Bakarians Homestay

Bismillahirrahmanirrahim...

Selepas 2 bulan lebih berhempas-pulas menyiapkan kondominium yang siap pada bulan November 2012, akhirnya ia sedia untuk disewakan sebagai homestay.

Ia usaha kecil saya dan adik-adik untuk mula menceburkan diri dalam bidang perniagaan di samping menjadi satu platform untuk kami saling mengambil tahu antara satu sama lain.

Pada awalnya kami bercadang untuk menyewakannya sahaja tetapi apabila siap, MakTeh berubah hati dan mencadangkan agar dijadikan homestay pula. Saya tiada halangan dengan apa jua perancangan adik-adik asalkan sanggup memberi komitmen untuk menjayakannya.

Demi untuk memastikan ia sedia disewakan pada bulan Mac ini, kami gigih berkampung di situ selama 2 bulan. Ia memang meletihkan tetapi perlu dilakukan juga.

Homestay ini dilengkapi dengan sofa dan televisyen di ruang tamu dan meja makan dengan 6 kerusi.

Di ruang dapur pula dilengkapi dengan dapur gas, peti ais, cerek elektrik, ketuhar mikro, pinggan mangkuk dan peralatan memasak.

Homestay ini mempunyai 3 bilik dengan 1 bilik utama dan 2 bilik biasa. Terdapat 2 bilik air dengan salah satunya berada di dalam bilik utama.

Kami sediakan katil, almari pakaian dan rak di dalam setiap bilik. Namun bilik utama dilengkapi dengan katil bersaiz queen manakala bilik 2 dan 3 dilengkapi dengan bunk bed (bawah saiz queen, atas saiz single). Bermakna minimum 8 orang dewasa dapat tidur di atas tilam pada satu-satu masa.

Memandangkan kami menyasarkan penyewa Muslim, penanda arah kiblat, sejadah dan kain sembahyang wanita turut dibekalkan di dalam unit ini.

Oleh kerana unit kami ini berada di dalam pengawasan pihak pengurusan, soal keselamatan amat dititikberatkan. Setiap penghuni rumah dibekalkan kad akses yang perlu digunakan untuk melepasi pagar keselamatan di pondok pengawal dan untuk menaiki lif kerana setiap penghuni hanya boleh menaiki lif ke aras unit sendiri sahaja.

Di samping kemudahan dalaman, penyewa juga boleh menikmati kemudahan-kemudahan lain yang disediakan di dalam kawasan unit ini iaitu surau, kolam renang, gimnasium, bilik permainan, sauna, jakuzi, taman permainan dan kafe. Kesemua kemudahan tersebut terletak di aras 1.

Dari segi lokasi pula, ia terletak di Batu Caves dan spesifiknya berhampiran stesen komuter Batu Caves. Maka sasaran kami adalah ibu bapa pelajar UIA dan juga pusat-pusat pengajian di sekitar Gombak. Di samping itu, ia juga terletak dekat dengan Giant Batu Caves dan hanya 15 minit pemanduan ke pusat bandaraya.

Untuk peringkat awal dan promosi pembukaan, kami hanya mengenakan sewa pada kadar RM150/hari pada bulan Mac hingga April ini sahaja.

Harapan saya, semoga usaha kecil kami ini akan mendapat sokongan dan menjadi titik tolak kepada kami untuk bekerjasama memajukan diri kami. InsyaAllah.
1 comment:

MamaYatie said...

pelaburan jangkamasa pjg yg sngt berbaloi...Insya Allah