Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Monday, January 28, 2013

Hat Yai Aku Datang - Siri 05 (Akhir)

Bismillahirrahmanirrahim...

30 Disember 2012 - Masa untuk pulang. Kami tidak ke mana-mana sementara menunggu ketibaan teksi yang akan menghantar kami ke lapangan terbang. Hanya bersantai di bilik sambil menikmati makanan  yang telah kami di pasar malam. 

Satu perkara yang patut dicontohi oleh peniaga kita di Malaysia adalah membekalkan bekas kecil kepada pembeli seperti di dalam gambar di bawah ini. Kami dibekalkan oleh bekas kecil untuk sos pencicah dan kuah cakoi yang kami beli. Ia memang sangat berguna terutama untuk musafir seperti kami yang tidak mempunyai kelengkapan secukupnya. 


Teksi yang dijanjikan tiba pada jam 11 pagi. Sangka kami ia memang sebuah teksi rasmi sebaliknya yang datang hanya sebuah kereta biasa sahaja. Gasaklah, janji sampai dengan selamat. 

Memasuki perkarangan lapangan terbang yang dikawal ketat oleh askarSewaktu di lapangan terbang, saya temui satu lagi perkara yang menarik iaitu tulisan jawi di dalam kawasan tandas. Saya tidak pernah menyangka sebuah negara yang menjadikan Buddha sebagai agama rasmi, turut menggunakan tulisan jawi dan Bahasa Melayu pada papan tanda mereka. 

Sedia untuk pulang ke tanahair, Tmot sudah selamat belayar ke alam khayalan

Alhamdulillah perjalanan pulang pada jam 1255 tengah hari (waktu tempatan) berlangsung seperti dijadualkan dan kami selamat tiba sejam selepas itu. Lega rasanya apabila kaki menjejak tanah air sendiri. Tidak kisahlah betapa baik dan indahnya negara orang, tanah air sendiri juga yang dekat di hati. 

No comments: