Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Monday, January 28, 2013

Hat Yai Aku Datang – Siri 04

Bismillahirrahmanirrahim...

29 Disember 2012 - Kali ini kami turun agak lewat iaitu sekitar jam 8 malam waktu tempatan berbanding semalam pada jam 7 malam. Kami bernasib baik kerana hujan turun sebaik kami tiba di tapak pasar malam,. Bayangkan jika hujan turun sewaktu kami masih dalam perjalanan ke sana. Selera tak?Secara kebetulan, kenalan baru iaitu Abang Razak (FB: Pak Ngah Cun) dan isteri juga turut ada di situ dan kami merancang untuk makan malam bersama. Agak lama juga kami berdiri menunggu hujan reda sambil melihat gelagat orang ramai. Simpati pun ada juga melihat kegigihan peniaga mengelakkan diri daripada ditimpa hujan. Hampir 1 jam juga kami berdiri di situ sehingga akhirnya nampak hujan semakin reda. Dengan pantas Abang Razak terus duduk di meja berhampiran gerai sup kerana jika lambat, memang akan diambil oleh pelanggan lain. Rupanya memang ramai juga yang menunggu seperti kami. Saya dan Tmot memesan bihun sup sementara Abang Razak pula memesan sup kaki ayam. Supnya nampak biasa saja tetapi rasanya memang sedap dan berharga 400 Baht (RM4). Pelanggan memang tidak putus-putus datang sehingga tidak menang tangan dibuatnya. Tidak dilupakan adalah teh ais yang dipesan daripada pakcik di gerai sebelah. Bancuhannya memang kena dengan citarasa saya dan harganya juga berpatutan iaitu 20 Baht sahaja. Peliknya, di sini harga untuk air dengan ais atau panas adalah sama. Tidak seperti di negara kita yang mengenakan harga berbeza untuk air panas dan sejuk.Sambil menikmati bihun sup yang panas dan diselubungi cuaca yang dingin, kami berbual panjang dan akhirnya saya mendapat tahu yang Abang Razak bertugas di Syarikat Prasarana Sdn Bhd (nama lamanya adalah PUTRA LRT). Betapa kecilnya dunia ini kerana saya pernah mengikuti latihan praktikal di situ selama 3 bulan dan Abang Razak juga telah bertugas di situ pada waktu itu tetapi kami tidak saling mengenali. Namun Abang Razak mengenali beberapa orang staf yang saya kenali sewaktu menjalani praktikal dahulu. Lebih menarik, isteri Abang Razak juga merupakan salah seorang staf SPNB. Lucu pula rasanya. Datang dari negara yang sama tetapi saling mengenali di negara orang. Abang Razak dan isteri merupakan kenalan yang maksudkan sebelum ini iaitu yang mencari kami sewaktu di lapangan terbang untuk sama-sama menaiki van ke hotel tetapi kami terlebih dahulu menghilangkan diri.

Usai makan malam, saya dan Tmot meneruskan perjalanan untuk memenuhi hasrat yang masih belum terlaksana iaitu merasai urutan Thai. Hasil maklumat daripada Abang Razak, kami menuju ke lokasi dimaksudkan tetapi ia sudah tamat operasi. Lalu kami mencuba nasib bertanya ke pusat urut lain yang boleh dipercayai. Hasilnya kami memilih Salon Christina kerana suasananya yang nampak meyakinkan. Kami pilih Thai massage dan oil massage selama 2 ½ jam pada harga 550 Baht (RM55). Memang sangat murah kerana saya tidak pernah mendapat kadar semurah itu di Malaysia. Lega terasa segala sendi apabila diurut cuma kekadang menjerit kecil juga apabila terasa agak sakit urutannya. Tertawa kecil saya apabila mendengar tukang urut berkata,

“No sakit, no urut.” Haha.Akhirnya, proses urutan selesai pada jam 1 pagi (2 pagi waktu Malaysia) dan kami terus berjalan pulang ke hotel. Agak menyeramkan juga berjalan pulang selewat itu tetapi apabila melihat masih ramai yang bersantai menikmati makan malam di tepi jalan, terasa sedikit lega. Namun saya sempat melihat satu perkara yang saya rasakan sangat bagus tetapi amat sukar sekali dilihat dilakukan oleh peniaga di Malaysia iaitu mereka akan membersihkan sendiri tempat mereka berniaga sebaik tamat waktu kerana tempat itu akan diduduki oleh peniaga lain pula pada waktu siang. Kalau di Malaysia, saya rasa yang jelas adalah tinggalan sampah sarap yang diserahkan tanggungjawab kepada PBT sahaja untuk membersihkannya.


Berpurdah tidak menghalang wanita muda ini berniaga


ATM CIMB, tidak perlu risau jika keputusan wang di sana

Tiba di hotel, kami terus terbungkang keletihan. 

1 comment:

zainal tobiaq said...

Jauh perjalanan sampai kena urut. Bahasa Thai kata urut itu. "Nuat". Sebai Dee.