Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Thursday, August 9, 2012

Menu Wajib Bulan Ramadhan

Bismillahirrahmanirrahim...




Bubur lambuk, pasti terdapat di mana-mana sahaja pada bulan Ramadhan.

Yang paling terkenal sudah tentulah bubur lambuk Kampung Baru tetapi minta maaflah, semua jenis bubur lambuk selain bubur lambuk Terengganu memang tidak berapa kena dengan selera saya.

Istimewanya, bubur lambuk Terengganu sarat dengan ulam-ulaman seperti pucuk pakis, cekur manis dan beberapa jenis daun lagi.

Paling penting, ia dicampur dengan kerisik (orang Terengganu panggil nyior gula) dan budu.

Kalau bubur lambuk KL, memang kosong je. 

Selalunya dicampur dengan daging dan sedikit sayuran sahaja. 

Rasanya juga agak berbeza dengan bubur lambuk Terengganu.

Kali ini, Ummi sediakan bubur lambuk (dibantu oleh kami adik beradik) pada minggu lepas.

Memang habis licin tak bersisa langsung.

Selain bubur lambuk, makanan yang wajib disediakan adalah sarok lada (ada yang panggil solok lada).

Memang penambah selera terutama waktu bersahur.

Laju je makan bila ada sarok lada.

Nak buatnya memang agak renyah sikit tapi hasilnya berbaloi-baloi.

Perkara paling leceh masa nak leraikan ikan kukus dan tumbuk hingga hancur. 

Cara senang adalah dengan guna pengisar tapi rasanya berbeza dengan yang ditumbuk dalam lesung batu. 

Tak apalah, setahun sekali merenyah dan menggigihkan diri untuk menumbuk ikan dalam lesung batu. 

Tahun depan belum tentu lagi ada peluang sebegitu.

Hidangan yang bersalut telur tu adalah bergedil ikan, hasil lebihan inti sarok lada. 

Nak simpan, sikit sangat jumlahnya.

Akhirnya, saya gentel-gentel dan celup dalam telur sebelum digoreng.

Maka terhasillah bergedil ikan.


No comments: