Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Saturday, June 30, 2012

Sehari di MRSM Muar

Bismillahirrahmanirrahim...

16 Jun 2012 (Sabtu) - Syukur Alhamdulillah kerana untuk kali keduanya, kami berjaya menganjurkan Hari Kerjaya di MRSM Muar. Saya sebenarnya sudah tiba lebih awal di Muar iaitu pada hari Jumaat kerana bimbang akan tiba lewat pada hari kejadian. Saya tiba sekitar jam 7 malam dan menginap di Hotel Pelangi yang terletak bersebelahan dengan Wetex Parade. Malam itu juga, saya dan dua orang rakan alumni iaitu Heday dan Hifni telah bersua muka dengan kaunselor MRSM Muar, cikgu Nasaruddin. Pertemuan ringkas kami pada malam itu hanya untuk menghulurkan salam perkenalan kerana sebelum ini hanya berhubung melalui telefon sahaja dan beliau pula baru bertukar ke situ 3 bulan yang lalu. Di samping itu, kami juga ingin mendapatkan serba sedikit gambaran tentang keadaan adik-adik yang akan kami temui pada keesokan harinya. 

Sambutan daripada rakan-rakan alumni pada tahun ini tidak semeriah pada tahun lepas ketika julung-julung kali program ini kami anjurkan. Mungkin kerana tahun lepas merupakan program yang pertama diadakan selepas 15 tahun kami meninggalkan maktab. Meskipun begitu, ia tidak mematahkan semangat kami yang hadir sekitar 20 orang untuk menjayakan agenda yang disusun selama beberapa bulan sebelum ini. Saya kagum sebenarnya dengan semangat yang ditunjukkan oleh rakan-rakan yang hadir. Mereka sanggup meluangkan masa di celah-celah kesibukan urusan kehidupan demi untuk menyumbangkan sedikit tenaga kepada tempat kami dididik kira-kira 16 tahun yang lalu. Tahun ini juga menyaksikan kehadiran rakan kami yang bertugas sebagai juruterbang wanita TUDM di Kuching di samping rakan-rakan lain yang tidak dapat turut serta pada tahun lepas. 

Kami berkumpul di maktab seawal jam 8 pagi kerana majlis dijadualkan bermula pada jam 8.30 pagi yang turut dihadiri oleh pengetua sendiri iaitu cikgu Rahim. Beliau begitu teruja menerima kehadiran kami sama seperti kunjungan kami pada tahun lepas. Sayu juga hati apabila mengetahui yang ini adalah kali terakhir kami akan berurusan dengan cikgu Rahim di maktab kerana beliau akan bersara pada Mac 2013. 

Walau bagaimanapun, format pelaksanaan program pada tahun ini agak berbeza dengan tahun lepas. Jika pada tahun lepas program kami di maktab berakhir pada waktu tengahari dan kami meraikan para guru dengan jamuan makan malam di Hotel Muar Trader, tahun ini kami meneruskan aktiviti sehingga waktu petang bersama adik-adik tingkatan 5 seramai 172 orang dan ia berakhir di situ. 


Dari kiri: cikgu Rahim (pengetua), Heday (Naib Presiden), cikgu Zaitun (Timb. Pengetua)

Penyerahan cenderahati daripada alumni kepada pengetua

Kaunselor

Melihat wajah polos adik-adik, membuatkan saya teringat kepada diri sendiri yang pernah melalui zaman yang sama tetapi dalam suasana yang berbeza. Berdasarkan perbualan kami dengan kaunselor, para guru kini berdepan dengan suasana yang agak mencabar dalam menangani kerenah para pelajar. Turut tidak terkecuali adalah pengawalan penggunaan telefon bimbit yang begitu berleluasa sehingga menimbulkan perasaan serba salah kepada para guru untuk mengambil tindakan. Ia menjadi lebih sukar apabila ibu bapa tidak memberikan sokongan yang sepatutnya kepada pihak maktab dengan memberikan telefon bimbit yang mahal kepada anak-anak mereka sedangkan peraturan pihak maktab melarang penggunaan telefon bimbit berkamera. 


Adik-adik putera
Adik-adik puteri

Namun kami tolak ke tepi segala permasalahan tersebut untuk memastikan kelancaran program. Kami anggap adik-adik ini berada dalam situasi yang perlu dibimbing dan diberitahu tentang masa hadapan yang bakal mereka depani. 

Usai majlis perasmian, majlis diserahkan kepada rakan kami, Rohaizan atau Bob, untuk mengendalikan sesi motivasi bersama adik-adik. Untuk menjayakan program ini, Bob yang memiliki syarikat konsultan motivasi Rebutia  Corporation telah sanggup berkorban dengan menolak tiga program pada tarikh tersebut. Saya percaya pengorbanan Bob tidak akan sia-sia malah lebih banyak pintu rezeki akan terbuka buat beliau, insyaAllah. 


Bob mengendalikan sesi motivasi

Hampir 1 jam sesi motivasi, Bob menyerahkan majlis kepada rakan kami, Juju, seorang arkitek yang sedang melanjutkan pengajian sarjana di UiTM untuk mengendalikan sesi ujian personaliti. Ujian ini dijalankan untuk memberi sedikit gambaran kepada adik-adik untuk mengenal potensi diri di samping membuat pilihan bidang yang mereka minati. 

Usai ujian tersebut, kami mengambil peluang untuk memperkenalkan diri masing-masing kepada adik-adik tentang latar belakang pekerjaan kami sekarang di samping memaklumkan bidang yang akan dikendalikan oleh kami pada sesi seterusnya. Saya telah dipertanggungjawabkan untuk mengetuai bidang pengurusan dengan dibantu oleh seorang lagi rakan iaitu Firdhaus. Manakala rakan-rakan yang lain akan mengendalikan kumpulan mengikut bidang masing-masing seperti perubatan, kejuruteraan, seni bina, akauntan, juruterbang dan perniagaan. 

Jika pada tahun lepas hanya 6 orang adik-adik sahaja yang menyertai kumpulan kami, Alhamdulillah pada tahun ini hampir 30 orang adik-adik telah menyertai kumpulan pengurusan. Mungkin ia hasil promosi saya dan Firdhaus sebelum sesi pembahagian mengikut bidang dimulakan. 


Sesi pengenalan diri

2011 - hanya 6 pelajar menyertai kumpulan kami

2012 - Alhamdulillah hampir 30 orang pelajar menyertai kumpulan pengurusan

Masa yang diperuntukkan kepada kami untuk sesi tersebut adalah selama 1 jam setengah sahaja dan ia sebenarnya satu tempoh yang cukup pendek jika dibandingkan dengan apa yang ingin kami kongsikan dengan adik-adik. Untuk memaksimakan penggunaan waktu dan mengelakkan adik-adik merasa bosan, kami pecahkan mereka kepada kumpulan kecil agar memudahkan interaksi antara kami. Seronok rasanya apabila adik-adik menunjukkan minat untuk mengetahui dengan lebih mendalam tentang bidang yang mereka minati di samping saya turut menyelitkan kata-kata nasihat kepada mereka berdasarkan pengalaman selama 2 tahun belajar di maktab. 

Satu soalan yang cukup digemari oleh adik-adik adalah soal gaji kami. Saya hanya tersenyum dan mengatakan bahawa saya bersyukur dengan rezeki yang diterima pada hari ini dan tidak mungkin saya akan menikmati apa yang saya ada ini jika dahulu saya tidak belajar dengan bersungguh-sungguh. Bukan pula saya bermaksud untuk mengajar mereka agar mengejar wang dan pangkat tetapi saya ingin mereka faham bahawa apa yang mereka ingin nikmati pada masa hadapan adalah sangat berkait rapat dengan usaha mereka pada hari ini. Saya nyatakan juga bahawa saya bukanlah antara pelajar yang pandai sewaktu di maktab dulu tetapi saya seorang yang rajin dan sentiasa berusaha keras untuk mencapai apa yang saya ingini apabila adik-adik bertanya sama ada saya seorang pelajar yang cemerlang atau tidak. 

Masih banyak yang ingin kami kongsikan bersama adik-adik tetapi masa berlalu begitu pantas dan kami perlu berhenti pada jam 1 petang untuk makan tengahari dan solat. Namun begitu, diharapkan meskipun hanya sedikit perkongsian bersama adik-adik, ia akan memberi kesan kepada adik-adik dalam menempuh kehidupan mereka kelak. 

Sebelum makan tengahari, kami telah dijamu oleh cikgu Rahim dengan durian yang dikutip daripada kebun sendiri. Aduhai terharu sungguh apabila melihat kesungguhan beliau bersusah payah mengumpulkan durian buat kami. Bayangkan seorang guru yang suatu masa dahulu mengajar kami mengenal huruf dan nombor kini bersusah payah pula meraikan kedatangan kami.  


Cikgu Rahim menjamu kami dengan durian

Tidak cukup dengan menjamu kami makan di situ, cikgu Rahim turut menyediakan plastik agar durian itu dapat kami bawa pulang. Memang rezeki kami dapat merasa durian Muar yang memang sangat sedap rasanya. 


Sesi pembahagian durian
Bergambar dengan pengetua
Gaya bebas

Kemudian kami beransur ke dewan selera untuk menikmati makan tengahari tetapi hasrat kami untuk beratur mengambil sendiri makanan masih tidak kesampaian apabila makanan telah sedia dihidangkan di atas meja. Hal yang sama berlaku pada tahun lepas lalu melenyapkan impian kami untuk mengulangi memori beratur mengambil makanan dan makan di dalam tray

Sekitar jam 2.30 petang, kami berkumpul di Dewan Dato' Onn untuk meneruskan aktiviti bagi sesi petang. Aktiviti untuk sesi ini lebih melibatkan fizikal dan enam permainan telah disusun oleh krew Rebutia Corporation. Kami pula telah dilantik sebagai fasilitator untuk membantu adik-adik menjalani setiap permainan tersebut. Agak mencabar juga sebenarnya setiap permainan tersebut tetapi kami gembira apabila melihat adik-adik memberikan kerjasama yang baik untuk menjayakannya. 


Bob mengetuai aktiviti sesi petang

Saya ditugaskan untuk menjaga permainan 3 kaki 4 kaki

3 kaki 4 kaki - memang mencabar daya kreativiti dan kesabaran adik-adik ini

Gigih bergotong-royong memasukkan air ke dalam botol

Sesi tersebut akhirnya tamat pada jam 5 petang dan kami berkumpul untuk bergambar beramai-beramai sebelum berpisah. Meskipun kepenatan kami puas apabila melihat reaksi adik-adik yang begitu bersemangat untuk menyempurnakan tugasan yang diberi. 


Kami dan adik-adik

Kami tinggalkan mereka dan maktab sekitar jam 6 petang dengan doa dan harapan semoga mereka akan terus berusaha mencipta kecemerlangan dalam kehidupan mereka kelak. Destinasi kami seterusnya adalah tempat makan berselahan stesen bas Muar untuk menikmati mee bandung. Memang tidak lengkap perjalanan ke Muar jika tidak makan mee bandung dan sate yang memang menepati citarasa saya. Sesi tersebut juga menjadi sesi untuk kami membuat post mortem ke atas program yang telah dijalankan agar setiap kelemahan yang wujud dapat diperbaiki pada masa hadapan. 


Puas dapat makan mee bandung

Dari situ saya tidak terus pulang ke KL sebaliknya saya kembali ke hotel kerana saya telah menempah hotel untuk 2 malam. Sengaja saya merancang begitu kerana bimbang akan keletihan selepas tamat program dan ternyata telahan saya benar. Apapun, saya puas meskipun kepenatan kerana dapat menyumbang sedikit masa dan tenaga kepada maktab kerana di situ saya mengenal erti kedewasaan. No comments: