Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Tuesday, May 22, 2012

Buah Kembang Semangkuk

Bismillahirrahmanirrahim...

Seringkali buah ini hanya saya temui sewaktu menikmati air laicikang. Namun begitu, sejak batuk lebih sebulan yang lalu, buah ini menjadi antara minuman wajib saya hampir setiap hari. Caranya cukup mudah. Cuma rendam buahnya yang hanya sebesar hujung jari kelingking pada waktu malam atau sebelum tidur dan ia sedia untuk dinikmati pada keesokan paginya. Selalunya saya akan menambah sedikit gula kerana ia tawar. Ada yang mengatakan lebih elok menggunakan gula batu berbanding gula biasa. Minuman ini bagus untuk menyejukkan badan dan mengurangkan batuk yang agak teruk pada kali ini malah ia masih bersisa sehingga hari ini. Memang kali ini tahap kesihatan saya betul-betul diuji olehNya.

Lucu pula bila teringat saat kali pertama membeli buah ini di Mydin Subang. Pada saya, harganya boleh tahan mahal juga kerana dicaj RM6 lebih untuk jumlah buah yang tidak sampai segenggam pun. Namun kerana saya memerlukannya, soal harga terpaksa ditolak ke tepi. Apabila tiba di rumah adik, oleh kerana terlalu teruja untuk mencubanya, saya terus mencampakkan 10 biji buah itu ke dalam periuk dan memasaknya hingga kembang. MasyaAllah, memang penuh periuk walaupun hanya 10 biji. Rupa-rupanya cara saya salah kerana ia tidak perlu dimasak sebaliknya hanya perlu direndam selama satu malam dan sedia untuk diminum. Adik-adik apa lagi, bukan main seronok lagi mentertawakan saya kerana insiden itu.

Hingga hari ini, batuk saya masih bersisa tetapi ia sudah tidak seteruk sebelum ini sehingga saya muntah setiap kali batuk. Ternyata masih banyak sumber alam yang mudah didapati dan berkhasiat di sekeliling kita berbanding menggunakan ubat-ubat moden.

3 comments:

Anonymous said...

buah tu sepatutnya x sampai 6 inggit...kedai biasa baru seringgit lebih....dah dapat dalam 5 biji...mydin tu nipu ke apa...

Andi Kurniawan said...
This comment has been removed by the author.
Andi Kurniawan said...
This comment has been removed by the author.