Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Monday, January 9, 2012

Tamat latihan PakSoo

Bismillahirrahmanirrahim...

7 Januari 2012 - Pelan asal kami adalah untuk bertolak ke PULAPOL sebelum masuk waktu Subuh. Namun Abah, Ummi dan BaHa tiba sekitar jam 3.30 pagi lalu saya biarkan mereka tidur sepuasnya terlebih dahulu. Kasihan pula melihat mereka keletihan selepas melalui perjalanan yang jauh. Akhirnya kami bertolak pada jam 7 pagi ke sana dan mujur juga anak-anak saudara tidak menimbulkan banyak kerenah untuk bangun pagi dan bersiap. Perjalanan kami lancar mungkin kerana ia hari minggu. Abang kedua, BaAn, dan adik perempuan pula bertolak daripada Sri Damansara dan kami bertemu di sana. Malah adik perempuan saya, Idah, yang berpatah balik pada malam tadi juga turut menyertai kami pada pagi ini.

Kelihatan sudah ramai pengunjung yang tiba lebih awal daripada kami namun tidak pula sukar untuk kami mendapatkan tempat meletak kenderaan. Para pelatih juga telah memenuhi padang kawad dalam barisan masing-masing sementara menunggu ketibaan Sultan Johor. Hanya beberapa buah khemah disediakan untuk pengunjung dan ia tidak mampu memuatkan ribuan ahli keluarga yang datang untuk meraikan pelatih yang tamat latihan. Cuaca pun cerah tetapi lama-kelamaan panas semakin terik dan ia cukup merimaskan terutama kepada yang membawa orang tua dan anak kecil. Agak seksa juga menunggu majlis tamat dalam cuaca yang cukup terik. Akhirnya kami berkampung di masjid yang terletak dalam perkarangan PULAPOL dan ternyata ia lebih menyelesakan buat kami sekeluarga. Anak-anak kecil apa lagi, seronok bermain sesama sendiri apabila sesekali bersua.


MakLong dan MakTeh

MakLong ajar Asyraaf

PakSoo dan Adeef

MakTeh dan AyahNgah (BaAn)

Akhirnya, sekitar jam 11 pagi, majlis tamat dan pelatih dibenarkan untuk bertemu ahli keluarga masing-masing. Wah, segak juga adik saya dalam pakaian seragam polis. Akhirnya, PakSoo rasmi bergelar seorang polis seperti yang dicita-citakan. Ada sedikit rasa sebak hadir melihat PakSoo berjaya mencapai cita-citanya. Saya percaya Abah dan Ummi berlebih lagi merasa bangga melebihi kami.

Usai sesi fotografi, kami bergerak untuk makan tengah hari di sebuah restoran yang menyediakan makanan Arab iaitu Restoran Saba' di Setiawangsa. Namun PakSoo tidak dapat menyertai kami berikutan perlu menghadiri pertemuan bersama YB Menteri Dalam Negeri pula selepas itu.

Usai makan tengah hari, kami kembali ke PULAPOL untuk mengambil barang-barang PakSoo dan seterusnya meneruskan perjalanan kami ke Bukit Fraser. Mujur juga saya sudah menambah bilik penginapan kerana BaHa dan Idah juga turut serta dalam percutian ini. Aduhai, mereka memang suka buat keputusan mengejut huhu.

Pada mulanya, saya agak bengang juga kerana terpaksa menguruskan pertambahan penginapan pada minit-minit terakhir namun ada hikmah di sebalik semua kejadian ini. Mungkin rezeki kami kerana akhirnya setiap keluarga mendapat bilik iaitu 6 bilik sedangkan hanya tempahan 5 bilik sahaja dibuat. Segala kebengangan lenyap melihat senyum Abah, Ummi dan gelak tawa anak-anak saudara yang begitu riang menikmati suasana yang amat sejuk. Cuaca yang memang cukup enak untuk mengulit lena.

No comments: