Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Sunday, December 4, 2011

i-City, Shah Alam

Bismillahirrahmanirrahim...

Jumaat lepas, kelas saya tamat pada jam 5 petang. Saya dapati ada miscalls daripada abang dan adik yang berkumpul di teratak saya.

"Ya MakTeh, kenapa u call I?" saya hubungi semula adik untuk mengetahui tujuan mereka menelefon saya sebentar tadi.

"U kat mana? Kiteorang nak gi i-City ni. U nak join tak?" ujar MakTeh.

"Mmmm. I baru habis kelas ni. Oklah, I pergi terus ke sana. Jumpa kat i-City," jawab saya menyetujui ajakan mereka.

Memang agak sukar untuk saya menolak ajakan apabila melibatkan keluarga sendiri. Justeru meskipun keletihan seharian menghadiri kelas, saya gagahkan juga demi mereka. Sebelum ini saya pernah mengunjungi i-City sewaktu ia mula-mula dibuka dan pada masa itu tiada sebarang bayaran masuk dikenakan. Saya ada mendengar kini bayaran masuk dikenakan tetapi saya tidak tahu kadarnya.

Kami tiba di sana sekitar jam 8.30 malam dan jumlah pengunjung agak ramai. Ia fenomena normal kerana cuti sekolah sudah bermula namun jumlahnya masih selesa buat kami. Sewaktu kunjungan kali pertama dulu, rumah sajli yang dinamakan snowalk masih belum wujud. Justeru kami ambil peluang untuk mencuba sendiri suasana tersebut. Wah, kadar tiketnya agak mahal juga pada saya iaitu RM25 bagi dewasa dan RM20 bagi kanak-kanak berumur 3 - 12 tahun.

Usai membeli tiket, kami ke kaunter jaket untuk dipakai sebelum memasuki rumah salji. Bagi saya, keadaan jaket agak teruk dan berbau mungkin kesan penggunaan berulang kali tanpa dibasuh. Di samping itu, pengunjung perlu menyewa kasut but dan stokin pula pada kadar RM5 sepasang dan sejumlah deposit juga perlu diletakkan sebagai cagaran. Pada saya, ia satu jumlah yang agak mahal terutama bagi yang datang dalam jumlah yang ramai seperti kami.

Semua dah pakai jaket

Bersama Bakarians Junior

Adam Amin dalam rumah igloo

Adeef Amin, menggigil-gigil tapi tetap nak main

Suhu di dalam rumah salji amat sejuk dan keadaan permukaannya juga agak licin malah ada beberapa orang pengunjung yang jatuh tergelincir terutama kanak-kanak. Saya dapati ia menjadi licin kerana permukaannya adalah susunan air batu yang diliputi oleh air batu yang diparut supaya kelihatan seperti salji. Secara keseluruhannya, kami berasa seperti berada dalam sebuah peti sejuk yang besar pada suhu yang sangat tinggi. Rasanya cukuplah sekali kami memasuki tempat tersebut kerana tiada aktiviti yang menarik di dalamnya selain kesejukan melampau.

Dari situ, saya bawa mereka ke Geng's Corner, milik LesCopaque yang menerbitkan siri kartun Upin dan Ipin. Sengaja saya bawa ke situ kerana sudah pasti kanak-kanak gembira melihat kartun kegemaran mereka.

Di Geng's Corner

Menjamu selera

Alhamdulillah servis dan kualiti makanannya memuaskan hati kami malah harganya juga berpatutan. Kami tinggalkan Geng's Corner sekitar jam 11.30 malam dan tanpa dirancang, kami bersetuju untuk berkunjung ke Cameron Highlands pula pada keesokan harinya.

No comments: