Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Thursday, November 24, 2011

Kisah Transformasi 360 Darjah

Bismillahirrahmanirrahim...

Entah kenapa saya tidak dapat melelapkan mata sedangkan jam sudah melebihi 1.30 pagi dan ada kuliah yang perlu dihadiri pada keesokan pagi. Lalu saya teringat kepada entri sebelum ini mengenai sebuah program di Shah Alam yang pernah saya ikuti iatu Kisah Transformasi 360 Darjah kendalian Dr. Noordin Darus (DND). Antara perkara yang dikongsikan oleh beliau dan telah saya nyatakan dalam entri sebelum sebelum ini adalah kuasa imaginasi.  

Secara ringkasnya, perkara-perkara lain yang turut dikongsikan dan merupakan formula kejayaan beliau adalah:

 1. Jangan takut kepada ketidakselesaan kerana ia adalah pemangkin kepada kita untuk terus berusaha ke arah kejayaan. Oleh itu, tidak selesa tidak semestinya tidak bagus dengan syarat ia dipandang secara positif.
 2. Dr (Desired Result) = [M (Motif) + B (Berjaya) + A (Action)] kuasa G (God) => Formula kejayaan DND.
 3. Dr dan M perlu spesifik dan jelas malah perlu dinyatakan dengan terperinci.
 4. Berjaya = Tekanan (Stress) iaitu tekanan yang positif dan terkawal. Ia menjadi penggalak kepada kita untuk terus berusaha dan berubah ke arah kecemerlangan.
 5. Kemudian, setiap kejayaan memerlukan tindakan (action) dan seterusnya membawa kepada kesediaan untuk melakukan pengorbanan.
 6. Namun begitu, sebagai Muslim, harus insaf bahawa setiap segala yang diusahakan adalah di bawah kekuasaan dan izin Allah jua.
 7. Prinsip My life, I decide iaitu kita sendiri adalah penentu kepada keadaan kehidupan kita sama ada berjaya atau tidak.
 8. Dalam hidup setiap orang, pasti akan bertemu titik perubahan (turning point) yang akan merubah paradigma tentang kehidupan. Bagi DND, saat beliau didiagnosis menghidap kanser merupakan titik perubahan kemuncak dalam kehidupan beliau yang telah merubah seluruh kehidupan beliau dan perkara ini telah diterjemahkan dalam program berkenaan.
 9. Terapi MIFIRO = MI (Minda) + FI (Fizikal) + Ro (Rohani)
 10. 7 rahsia kejayaan DND:
  • Ketenangan jiwa;
  • Kesihatan;
  • Jaga silaturrahim;
  • Percaya kepada kebebasan kewangan;
  • Ada tujuan hidup;
  • Amal jariah kepada masyarakat; dan
  • Bersyukur;
Setiap perkara tersebut tidak dihuraikan secara terperinci kerana masa yang terhad iaitu 3 jam dan ia merupakan slot pengenalan sahaja (preview). Kami dijemput untuk mengikuti kursus selama 2 hari pada bulan Disember tetapi atas sebab peribadi, saya tidak bercadang untuk mengikuti program tersebut. Pun begitu, saya menghargai sedikit ilmu yang telah dikongsikan dan semoga ia memberi manfaat kepada saya kelak. Wallahua'lam.

No comments: