Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Wednesday, October 5, 2011

Berkurung

Bismillahirrahmanirrahim...

Sudut pandang seorang pelajar
Sudah 2 hari berturut-turut saya mengurungkan diri. Semalam seharian di rumah dan hari ini pula di perpustakaan UTM. Memang begitu amalan saya jika bakal berdepan dengan ujian atau peperiksaan sejak dari zaman persekolahan lagi. Hanya jika perlu sahaja saya akan menyertai perbincangan kumpulan. Sesetengah orang mungkin lebih gemar belajar secara berkumpulan tetapi untuk diri saya, kaedah itu kurang berkesan terutama untuk subjek yang belum saya fahami sepenuhnya. Seringkali perbincangan ilmiah akan berakhir dengan borak-borak kosong dan akhirnya topik utama yang sepatutnya menjadi keutamaan terbiar begitu sahaja. Dalam sisa waktu yang masih ada ini, saya cuba untuk memahami kandungan subjek untuk menghadapi peperiksaan yang akan diadakan pada esok dan lusa.

Sedikit kesalan timbul kerana semalam mentelaah di rumah sahaja. Tumpuan saya agak terganggu apabila berada di rumah. Bila mata terasa penat dan mengantuk, saya pasang televisyen, lipat kain, sapu lantai dan melakukan kerja-kerja rumah. Kesudahannya, saya jadi ralit dan masa mentelaah tidak digunakan semaksima mungkin. Pagi tadi saya nekad untuk berkurung di perpustakaan pula. Ternyata tumpuan saya lebih terarah dan masa yang ada digunakan sepenuhnya. Hanya pada waktu rehat sahaja saya berhenti sebentar untuk makan tengahari dan solat. Saat ini saya masih di sini, di dalam bilik yang dipanggil Carrel Room. Ia bilik yang dikhususkan hanya untuk pelajar postgraduate dan lebih privasi untuk mentelaah secara individu.

Untuk balik ke rumah pada waktu begini juga adalah satu tindakan yang kurang bijak kerana kesesakan jalan raya yang sudah pasti memeningkan kepala. Justeru, saya memutuskan untuk pulang selesai solat Maghrib kelak. Saya memang berdebar untuk menghadapi peperiksaan tersebut kerana merasa belum cukup persediaan yang dibuat. Namun saya tiada pilihan. Tarikh, masa dan tempat sudah ditetapkan. Saya harus melaluinya juga meskipun masih belum bersedia sepenuhnya.

Semoga usaha kecil saya ini akan dapat membantu dan memudahkan saya untuk melalui peperiksaan pada hari esok dan lusa dengan baik.

3 comments:

Angah said...

kita sama..lebih fokus bila study sendiri.. good luck dear!

Carrie-Ma said...

itula angah,

dah byk kali bila duduk ramai2, konon nak study sama2 tp alih2 bercerita benda lain. kang xlayan kecik hati tp aku mmg xreti study sambil berckp2 ni. lainlah kalau discussion.

Carrie-Ma said...
This comment has been removed by the author.