Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Thursday, May 12, 2011

Tahi Lalat

Bismillahirrahmanirrahim...

Kata orang-orang tua, kalau ada tahi lalat di mana-mana bahagian anggota kaki, itu tandanya pemilik kaki itu 'kuat berjalan' atau akan merantau melihat dunia. Apabila saya tilik kaki sendiri, saya temui tahi lalat yang dimaksudkan terletak betul-betul di bahagian betis. Adakah itu penyebab saya menjadi begitu teruja untuk berkelana dan sentiasa ditakdirkan berada di luar kampung halaman sendiri? Saya senyum sendiri. Kekadang kata-kata orang tua itu ada benarnya, kekadang pula hanya sekadar untuk menyedapkan hati seseorang sahaja. Namun jika baik kesannya, apa salahnya kata-kata itu diterima dengan cara yang positif. Malah saya tidak tahu sejauh mana kebenaran kata-kata itu kerana saya tidak pula boleh menilik kaki setiap orang untuk bertanya sama ada mereka punya tahi lalat pada anggota kaki atau tidak. Anda boleh menelitinya sendiri dan memastikan kebenaran kata-kata itu wujud pada anda atau tidak. Saya juga tidak pasti sama ada telah wujud kajian oleh pihak-pihak tertentu tentang kata-kata ini. Jika ada, anda dipersilakan untuk berkongsinya bagi rujukan bersama.

Kata orang, jauh berjalan luas pandangan. Ada pula sebahagian yang berkata luas pemandangan. Tanpa merujuk kepada kamus Dewan Bahasa dan Pustaka, saya lebih suka menyimpulkannya sebagai berikut,

"Jauh berjalan, luas pemandangan dan pandangan"

Ada yang tidak bersetuju? Itu sudah pasti kerana rambut sama hitam, hati lain-lain. Ini blog saya dan saya bebas menyatakan pendapat saya yang dirasakan betul pada fikiran saya dan pendapat saya bebas untuk dipertikaikan. Keras bunyinya? Maaf, saya cuma menyatakan realitinya sahaja. Melalut pula, tajuk asal tadi tentang tahi lalat.

Saya gunakan kedua-dua frasa itu kerana pada pendapat saya ia membawa maksud yang berbeza dari segi pemahamannya. Pandangan adalah lebih kepada buah fikiran, idea dan pendapat manakala pemandangan pula adalah merujuk kepada gambaran, suasana dan keadaan sesebuah tempat atau lokasi yang menjadi tempat kunjungan. Justeru, orang yang banyak berkelana dan merantau sudah pasti akan melihat banyak perkara yang tidak ada di tempat sendiri. Sudah tentu juga dia akan melalui pengalaman yang berbeza sepanjang tempoh berada di perantauan itu. Secara tidak langsung, dia juga akan dapat melihat pemandangan yang berbeza daripada apa yang pernah dilihat sebelum ini. Dalam erti kata lain, dia sudah keluar daripada tempurung yang selama ini menutupi pemandangannya terhadap dunia luar. Hasil pemandangan yang pelbagai itulah yang memberi seseorang itu keupayaan untuk memberi pandangan dari sudut pandang yang berbeza dan tidak terjangkau oleh orang yang selama ini hanya tinggal dalam dunia selesa sendiri. Oleh sebab itu juga saya meletakkan perkataan pemandangan sebelum perkataan pandangan kerana seseorang hanya boleh memberi pandangan selepas melalui pemandangan yang berbeza daripada orang lain.

Jika dilihat pada sejarah juga, kegiatan berkelana terutamanya untuk tujuan perdagangan merupakan satu aktiviti yang cukup terkenal suatu masa dahulu. Ia menyingkap satu tabir baru kepada dunia apabila sempadan antara negara menjadi semakin terbuka dan ia semakin ternampak jelas pada hari ini. Ditambah pula dengan kehadiran penerbangan kos rendah yang membolehkan hampir setiap orang yang sebelum ini merasakan kapal terbang hanyalah pengangkutan untuk orang kaya sahaja, kini mampu untuk menaikinya juga. Begitu juga dengan jaringan teknologi iaitu Internet yang jelas menjadikan dunia seolah-olah tanpa sempadan. Meskipun tidak dapat berhubung secara fizikal, kita tetap dapat berkomunikasi secara maya.

Dengan paparan yang sebegitu indah di pelbagai saluran media, keinginan untuk melihat dunia luar semakin membuak-buak dan saya turut tidak terkecuali. Jangan disalahkan pada tahi lalat, kita punya naluri dan akal fikiran sendiri. Kita sendiri yang membuat keputusan atas setiap tindakan yang dibuat. Yang pasti, saya kini begitu tergoda setiap kali melihat tawaran-tawaran penerbangan yang cukup menggoncang dada, malah benteng pertahanan diri bisa rebah namun apabila memikirkan antara keperluan dan kehendak serta keutamaan, akal dipaksa untuk masuk campur. Sabar, masanya akan tiba.

Adakah anda mempunyai tahi lalat di kaki?


2 comments:

MamaYatie said...

saya plak tahi lalat kat tapak kaki..mmg kuat berjalan..haha tp saya setuju dgn "Jauh berjalan, luas pemandangan dan pandangan" sbb bukan sekadar dpt melihat yg jelas kelihatan adakalanya kita akan melalui pengalaman baru baik yg manis mahupun pahit..

Carrie-Ma said...

MamaYatie,

kat tapak kaki? wah, ni lagi hebat ni. mmg sah kaki jalan haha
betul, pengalaman yg dikutip sepjg perjalanan itulah yg memberi kita sudut pandang berbeza dlm kehidupan ini.