Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Saturday, May 28, 2011

Sejenak Di Kuala Selangor

Bismillahirrahmanirrahim...

Hujung minggu lepas, saya dan keluarga menghabiskan masa di Kuala Selangor. Perjalanan daripada KL melalui jalan Sungai Buloh hanya memakan masa kurang daripada 1 jam untuk tiba di destinasi yang dituju. Kami mendaftar masuk pada hari Sabtu di sebuah penginapan yang menyediakan kemudahan yang sangat minima. Ringkasnya, keadaan sebenar penginapan tersebut adalah berbeza daripada gambaran yang ditunjukkan dalam laman web. Ia hanya indah khabar daripada rupa. Justeru, saya enggan menyatakan nama dan kedudukan sebenar tempat tersebut di dalam blog saya ini.

Usai melepaskan lelah, kami ke masjid berdekatan (Masjid Al-Naim) untuk menunaikan solat zohor kerana tanpa disedari, kami telah terlupa membawa kain telekung sendiri. Lalu kami sepakat untuk meminjam kain telekung yang diwakafkan di masjid tersebut untuk kegunaan di penginapan kami dan akan memulangkannya kembali sebelum bertolak pulang ke KL. Agenda seterusnya adalah mengisi perut yang sudah berkeroncong minta diisi. Hajat dihati ingin mencari gerai yang menjual mee udang namun tidak diketahui lokasi sebenarnya. Lalu kami melilau-lilau di sepanjang perjalanan dengan harapan akan ternampak gerai yang menjual mee udang. Namun pencarian kami hampir menemui kebuntuan apabila tiada sebarang tanda yang menampakkan ciri-ciri gerai yang dicari. Akhirnya, kami temui sebuah gerai yang menjual soto di kawasan Pasir Penambang. Nasib adik saya, MakTeh, agak kurang baik apabila mendapat 'isi' tambahan selain udang dan daging iaitu kaki lipas. Terus hilang rasa lapar apabila melihat kaki lipas yang elok berada di sebalik soto. Hampir putus selera kami dibuatnya dan tidak dapat dipastikan sama ada ia berasal daripada dalam periuk sup atau mee sahaja.

Dalam perjalanan pulang, kami akhirnya menemui sebuah gerai menjual mee udang yang terletak tidak jauh dari Bandar Malawati. Untuk mengubat kekecewaan semasa memakan soto sebelum ini, kami berhenti sekali lagi untuk makan mee udang. Perut masih terasa kenyang tetapi nafsu mengatasinya jua dan kepadatan memang jelas terasa.

Untuk makan malam pula, kami ke kawasan Medan Ikan Bakar Jeram. Memang ada tempat khusus yang mampu memuatkan ratusan pelanggan pada satu-satu masa kerana terdapat deretan tempat makan yang memenuhi kawasan di situ. Pendek kata, memang banyak pilihan makanan laut yang tersedia di situ.

Keesokan harinya, kami singgah sebentar di Bukit Malawati. Sejujurnya, ini merupakan kali pertama saya menjejakkan kaki ke situ meskipun kawasan tersebut sudah sering saya lalui sebelum ini. Ya, ia antara jalan-jalan dalam yang saya sering dilalui apabila menuju ke negeri-negeri di sebelah utara. Kadar tiket untuk dewasa adalah sebanyak RM3 dan RM1 untuk kanak-kanak berusia 5 tahun ke atas. Dengan kadar tersebut, pelawat turut dibenarkan untuk menaiki kemudahan tren yang disediakan untuk melawat tempat-tempat bersejarah yang ada di dalam kawasan Bukit Malawati. Walau bagaimanapun, keadaan menjadi leceh apabila perlu menunggu agak lama untuk menaiki tren seterusnya jika telah berhenti di lokasi tertentu. Ditambah pula dengan jumlah kera yang agak banyak dan merisaukan juga jika berlaku kejadian tidak diingini.Namun begitu, saya tidak menafikan banyak bahan sejarah yang boleh dipelajari sepanjang berada di situ. Ada sebuah muzium di situ yang menempatkan segala catatan peristiwa mengenai negeri Selangor. Menariknya apabila salah satu cerita mengenai asal usul nama Selangor adalah daripada perkataan 'se-langau' iaitu ringkasan kepada 'seekor langau'. Binatang tersebut dikatakan telah hinggap di atas hidung seorang pahlawan yang berhenti lelah di sebuah kawasan. Pahlawan tersebut dikatakan seorang yang begitu gagah dan perkasa sehingga tidak pernah dikalahkan oleh sesiapa. Beliau telah cuba untuk menghalau langau tadi tetapi tidak sempat sehingga tertampar hidung sendiri. Lalu beliau menamakan kawasan tersebut sempena seekor langau yang telah berjaya menewaskan beliau.

Di situ juga terdapat muzium permainan tradisional, perigi beracun dan juga makam diraja. Di samping itu, terdapat juga taman ikan air tawar dan taman alam yang begitu digemari oleh pencinta alam sekitar. Namun saya akui agak merugikan juga menaiki tren kerana tidak semua kawasan dapat dilawati berikutan ia hanya berhenti di lokasi tertentu sahaja. Jika ingin melawat juga, kita perlu berjalan kaki sendiri ke situ. Pun begitu, Bukit Malawati punya nilai sejarah tersendiri dan perlu dilawati terutama oleh anak jati Selangor.

No comments: