Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Wednesday, April 13, 2011

GPS

Bismillahirrahmanirrahim...

Sepanjang mengembara hampir ke seluruh semenanjung Malaysia, saya lebih gemar berpandukan kepada peta manual sahaja atau papan tanda yang terpampang di tepi jalan. Selebihnya berpandukan kepada logik juga. Namun risikonya adalah banyak masa perlu diperuntukkan kerana akan terbazir dalam tempoh trial and error tersebut. Lagi satu tabiat saya adalah, saya suka kepada proses trial and error kerana lebih mencabar rasanya. Setakat ini buku peta mengandungi jalan-jalan di seluruh Semenanjung Malaysia tidak pernah mengecewakan saya dengan syarat ia adalah versi terkini. Pengalaman di Singapura baru-baru ini telah mengubah pendirian saya. GPS perlu dibeli untuk kembara akan datang untuk menjimatkan masa dan tenaga. Tambahan pula saya akan pergi bersama ahli keluarga yang lain termasuk abah dan ummi. Faktor masa amat penting agar masa yang akan dihabiskan bersama menjadi berbaloi.

Akhirnya, semalam saya beli 2 unit GPS selepas sekian lama cuba untuk mengelak menggunakannya. Ya, saya beli 2 unit kerana 1 unit lagi ingin dihadiahkan kepada abah saya. Baru-baru ini abah telah berkunjung ke teratak saya dan mengeluh keliru dengan jalan-jalan di sini. Saya hanya tersenyum sahaja. Ia normal bagi orang yang tidak tinggal di sini untuk merasa begitu. Lalu saya berniat untuk menghadiahkannya kepada abah untuk memudahkan kunjungan abah ke sini lagi. Selalunya saya akan menjemput abah dan ummi di tepi jalan selepas Tol Gombak dan mengiringi mereka ke teratak saya. Di samping itu, kalau saya keluar untuk bekerja pula, mereka boleh keluar untuk berjalan-jalan tanpa rasa risau akan sesat dengan bantuan GPS. 

Cadangnya GPS ini akan saya gunakan dalam kembara kami pada masa akan datang. Dalam masa terdekat ini, kembara ke Pulau Langkawi dan kemudiannya ke Kuching, Sarawak. Pada awalnya, saya cuba mendapatkan harga pakej daripada agensi pelancongan untuk menguruskan kemudahan kami sewaktu di sana tetapi apabila saya buat perbandingan kadar dengan menguruskannya sendiri, perbezaannya terlalu jauh dan saya syorkan kepada ahli keluarga agar tidak menggunakan kemudahan pakej. Logiknya, pakej diambil kerana memikirkan kita tidak tahu dengan lokasi tempat yang ingin dikunjungi. Justeru, pergerakan kita akan dibantu oleh orang yang lebih arif dengan kawasan di situ. Apabila memikirkan perbezaan harga yang sangat ketara, kami memutuskan untuk memandu sendiri kenderaan ke tempat-tempat yang akan dilawati. Untuk mengelakkan masa terbuang, saya putuskan untuk membeli GPS supaya dapat membantu perjalanan kami kelak.

Saya sebenarnya memang dari dulu tidak berapa gemar dengan penglibatan pihak ketiga dalam urusan perjalanan kecuali jika ia melibatkan jumlah yang ramai. Contohnya seperti kunjungan kami ke Medan, Indonesia pada tahun lepas. Memandangkan kami seramai 19 orang akan ke sana, adalah lebih mudah jika dibantu oleh orang tempatan sendiri. Itu pun saya usahakan juga untuk mendapatkan kadar yang berpatutan daripada agen di sana dan bukannya daripada sini.

Namun bagi kembara yang melibatkan jumlah yang kecil, saya lebih gemar menguruskannya sendiri kerana bebas membuat pilihan penginapan dan menyusunatur pergerakan ke tempat yang ingin dilawati. Yang penting, usaha mendapatkan maklumat secukupnya perlu dibuat dan peralatan yang dapat membantu perjalanan dibawa bersama. Tidak sabar rasanya menggunakan GPS yang baru dibeli sehinggakan ke tempat kerja pun menggunakan GPS. Bukan apa, saya perlu membiasakan diri dengan penggunaannya supaya masalah lain pula tidak timbul semasa kembara nanti iaitu masalah tidak tahu menggunakan GPS dan bukannya kerana tersesat jalan.

Untuk membeli GPS ini pun, pencarian saya memakan masa hampir sebulan lebih melalui pertanyaan dengan kawan-kawan dan juga dengan melayari laman web. Jika ada masa terluang pada hujung minggu pula, saya akan ke kedai-kedai yang menjual GPS untuk mendapatkan kadar harga dan juga spesifikasi yang baik. Saya mungkin agak cerewet sebelum membeli sesuatu barangan atau mengambil sesuatu tindakan tetapi saya merasa perlu untuk berbuat demikian sehingga saya berpuas hati agar apabila berlaku silap di mana-mana kelak, saya tidak menyesal kerana telah melakukan yang terbaik. Selebihnya, mungkin bahagian saya setakat itu sahaja.

Kadang-kadang banyak perkara dalam kehidupan ini yang cuba dielakkan atas sebab-sebab yang kita sendiri faham tetapi kerana keadaan memerlukannya, kita perlu berubah agar tidak terus tinggal dalam tempurung sendiri.

No comments: