Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Wednesday, February 16, 2011

Kembara

Bismillahirrahmanirrahim...

Mari-Mari Cultural Village, Sabah
1. Mengembara mengelilingi Malaysia;

2. Mengembara ke Timur Tengah – jejak rasul; dan

3. Mengembara mengelilingi Eropah.

Itu adalah 3 perkara yang baru saya tambah dalam senarai impian. Saya tulis impian yang ingin saya capai kerana menurut pakar motivasi, impian perlu ditulis untuk memastikannya menjadi kenyataan. Saya tidak pasti sejauh mana kebenaran saranan ini namun saya tidak dapat menafikan yang beberapa impian yang pernah saya senaraikan sebelum ini telah menjadi realiti. Meskipun tidak semua impian tersebut telah menjadi realiti, kemanisan melihat sebahagian senarai impian menjadi kenyataan adalah sesuatu yang cukup bermakna dalam hidup saya. Mana-mana impian yang belum menjadi kenyataan pula akan saya kekalkan dalam senarai tersebut dengan keyakinan ia akan menjadi kenyataan.

Pesan orang-orang tua, jauh berjalan, luas pandangan. Saya amat bersetuju dengan pesanan ini malah mengakui bahawa mereka yang banyak mengembara sama ada di dalam atau luar negara akan memiliki perspektif yang berbeza berbanding mereka yang tidak. Banyak pelajaran dan pengajaran yang dapat dipelajari di samping menimba pengalaman apabila berada di luar kelompok/zon selesa yang telah sekian lama kita diami. Seringkali kita hanya menghargai sesuatu perkara apabila kita tidak lagi memilikinya. Justeru, kembara dengan keluar daripada zon selesa buat seketika, sama ada rumah atau pejabat, pasti akan membuka mata kita untuk membina sudut pandang berbeza dalam kehidupan kita. Malah kita pasti akan lebih menghargai apa yang kita miliki di Negara sendiri apabila kita membuat perbandingan dengan Negara lain. Seorang teman yang melanjutkan pengajian di luar Negara pernah berkata,

“Aku rasa nak cium lantai KLIA bila jejak kaki kat Malaysia.”

Saya yakin teman saya itu tidak akan berbuat demikian namun itu adalah ekspresi kepada kerinduan beliau kepada Malaysia sepanjang tempoh pengajian di luar Negara.

Saya gemar mengembara melihat alam ciptaan Ilahi. Alhamdulillah, 14 negeri telah berjaya saya jejakkan kaki namun masih banyak juga tempat-tempat menarik yang belum saya terokai. Menjadi tabiat saya untuk memandu melalui jalan dalam apabila merentasi sesebuah negeri kerana gemar singgah di tempat-tempat menarik yang ada di situ. Hasrat saya selepas ini adalah untuk merentasi Malaysia dengan menaiki keretapi pula.

Senarai kembara saya ke luar negeri pula masih berada pada paras yang rendah. Setakat ini, Negara-negara yang telah berjaya dijejaki adalah Mekah, Madinah, Singapura dan Medan, Indonesia. Masih banyak tempat yang belum saya terokai dan saya begitu teruja untuk menjadikannya satu realiti. Keterujaan ini semakin melonjak-lonjak apabila melihat senarai Negara yang telah dijejaki oleh seorang rakan yang lebih muda daripada saya. Rakan ini baru saya kenali dalam kursus yang sedang dijalani di INTAN tetapi saya nyata cemburu melihat kembara perjalanan yang telah dilalui oleh beliau. Senarainya begitu panjang dan saya pasti pelbagai pengalaman menarik telah beliau kutip sepanjang tempoh pengembaraan tersebut.

Saya masih ingat hasrat abah saya untuk mengembara mengelilingi Malaysia bersama anak-anak. Sedaya mungkin saya cuba menjadikan impian itu satu kenyataan. Kembara Medan pada tahun lepas adalah satu permulaan yang baik. Meskipun letih menguruskan segala persiapan, saya tidak dapat menafikan yang saya puas kerana dapat menggembirakan hati abah dan ummi. Sementara itu, saya akan cuba memenuhi impian sendiri untuk berkelana melihat keindahan alam ciptaanNya. Impian saya mungkin masih jauh dari kenyataan tetapi dengan keinginan dan usaha yang bersungguh-sungguh, tidak mustahil ia pasti akan menjadi kenyataan. Langkah pertama adalah dengan menyertai Kelab Backpackers Malaysia yang baru saya ketahui kewujudannya melalui laman Facebook.

“A journey of a thousand miles must begin with a single step”

No comments: