Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Saturday, February 19, 2011

Cabaran 30 Hari

Bismillahirrahmanirrahim...
Semakin hari kerisauan terhadap tahap kesihatan diri sendiri semakin saya rasai namun tiada sebarang tindakan penyelesaian yang saya ambil. Malah saya juga dapat merasakan stamina diri saya semakin berkurangan berikutan gaya hidup yang tidak teratur.
Justeru, saya nekad untuk mencabar diri sendiri selama 30 hari dengan:
  1. Menahan diri daripada memakan nasi dan minuman berais atau bergas;
  2. Aktiviti senaman sekurang-kurangnya 3 kali seminggu (Sabtu/Ahad, Selasa, Khamis); dan 
  3. Aktiviti berenang sekurang-kurangnya sekali seminggu (Rabu).
Melihat beberapa orang rakan ditimpa penyakit dalam usia yang masih muda membuatkan saya gerun. Mencegah lebih baik daripada merawat di samping saya tidak mahu membebankan orang lain kerana keadaan kesihatan saya yang kurang baik. Saya lebih gemar memastikan diri saya dalam keadaan yang baik agar dapat membantu orang lain. Paling penting, saya sedar ‘akal yang sihat ada pada badan yang sihat’.
Sukar? Memang tidak dapat saya nafikan lagi tetapi saya harus bertindak segera sebelum keadaan menjadi lebih buruk. Masih banyak perkara yang ingin saya kecapi dalam hidup ini dan saya tidak ingin faktor kesihatan menjadi penghalangnya. Saya juga tidak menafikan, antara penyebab utama kepada tekad saya ini adalah rentetan kepada hasrat saya untuk merealisasikan impian mengembara melihat keindahan dan keluasan dunia.
Tarikh tamat cabaran saya adalah pada 18 Mac 2011. Ia sukar tapi tidak mustahil.
Chaiyok2!

No comments: