Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Saturday, February 12, 2011

Buku

Bismillahirrahmanirrahim...


Kali terakhir saya membeli buku teks adalah kira-kira 7 tahun yang lalu iaitu tahun akhir di IPTA. Selepas tempoh itu, saya sering membeli buku tetapi buku teks tidak tersenarai dalam belian tersebut. Pagi ini, saya ke Pekan Buku, UM untuk membeli beberapa buah buku teks yang perlu digunakan sebagai rujukan dalam kursus yang sedang saya ikuti.

Saya memang mencintai buku malah mengidamkan untuk mempunyai mini perpustakaan sendiri di rumah. Kecintaan terhadap buku telah wujud dalam diri saya sejak kecil lagi. Saya masih ingat bergelumang dalam longgokan buku milik abah walaupun sering dimarahi oleh ummi kerana kerap menyepahkannya. Malah saya sering ke perpustakaan apabila mempunyai masa terluang walaupun terpaksa mengayuh basikal untuk ke sana. Saya gemar dengan suasana dalam perpustakaan yang dianggap sebagai gedung ilmu. Dek kerana itu, saya tidak kisah jika perlu menghabiskan banyak masa di perpustakaan pada setiap hari.

Sejak berada dalam alam kerjaya, untuk mengubat kerinduan terhadap perpustakaan, saya sering menghabiskan masa di kedai buku seperti MPH jika berkelapangan malah saya mampu menghabiskan masa 2-3 jam di situ menyelak buku-buku yang tersusun di rak-rak. Akhirnya, saya pasti akan membeli sekurang-kurangnya sebuah buku /majalah apabila meninggalkan kedai tersebut. Di samping itu, saya turut melanggan majalah SOLUSI dan Readers’ Digest agar saya sentiasa mempunyai buku atau majalah untuk dibaca.

Kini, meskipun teknologi membolehkan kita untuk mendapatkan maklumat dengan hujung jari sahaja, saya tidak dapat menolak tentang kepentingan buku secara nyata yang dapat dibelek, dikelek dan di’lunyai’kan. Ada sesuatu yang berbeza apabila dapat menghidu bau buku yang dibaca. Kedengarannya mungkin keterlaluan tetapi itulah hakikatnya malah tidur saya pasti ditemani sebuah buku atau majalah. Saya juga akan memastikan sebuah buku atau majalah berada di dalam kereta terutama apabila saya perlu menunggu seseorang/kawan untuk berjumpa. Tabiat saya yang suka tiba lebih awal apabila berjanji untuk satu-satu pertemuan membolehkan saya mengisi masa menunggu dengan membaca buku.

Hari ini, beberapa ratus RM melayang untuk membeli buku rujukan tetapi saya kira ia satu pelaburan yang berbaloi memandangkan saya pasti akan memerlukannya sewaktu menyambung pengajian kelak. Tambahan pula, jumlah tersebut membolehkan saya untuk mendapatkan rebat cukai pendapatan bagi tahun ini. :)

No comments: