Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Friday, December 17, 2010

Hijrah

Bismillahirrahmanirrahim...

1 Muharram 1432H. Itu tarikh rasmi saya mula memasuki kediaman baru yang telah siap baru-baru ini. Kisah rumah baru ini pernah saya ceritakan dalam entri sebelum ini. Perpindahan memang satu proses yang meletihkan namun menyeronokkan apabila proses itu tamat. Saya telah menyewa sebuah lori beserta tenaga kerja untuk mengangkut barangan daripada Keramat ke rumah baru di Serdang dengan bayaran RM400. Melihat kepada kesungguhan pekerja-pekerja mengangkut barangan membuatkan saya merasa berbaloi untuk menggunakan khidmat mereka malah mereka kelihatan begitu cekap menjalankan tugasan. Dalam tempoh 2 jam, semua proses selesai. Barangan telah siap dipindah dan dipunggah daripada rumah lama ke rumah baru.

Sekarang barulah saya faham keseronokan menghias rumah sendiri. Sejujurnya, sebelum ini saya hairan kenapa ummi saya begitu beria-ia ingin melihat rumah dalam keadaan kemas dan cantik. Segala-galanya perlu sempurna. Jika memilih lampu pun, pasti ditelek dan dibelek sepuasnya sebelum membuat bayaran. Berbeza semasa menyewa, kebanyakannya dibeli dengan mengambilkira penggunaan jangka pendek sahaja. Kali ini, proses penilaian sebelum membeli mengambilkira faktor jangka panjang walaupun saya sendiri tidak pasti berapa lama saya akan menetap di situ. Yang pasti, ia dibeli untuk rumah sendiri.

Sehingga hari ini, proses mengemas dan menyusun masih belum selesai. Saya hanya meletakkan barangan tersebut di satu sudut dan menyusunnya sedikit demi sedikit apabila berkelapangan. Dalam masa yang sama, saya masih belum menyerahkan kunci rumah sewa yang ditinggalkan kepada tuan rumah. Mengikut perancangan, kunci akan diserahkan pada hari Ahad ini selepas kami selesai membersihkannya.

Hijrah kali ini memang banyak perbezaannya. Ini merupakan kali pertama saya tinggal dekat dengan tempat kerja. Kali pertama menyewa di Shah Alam, saya berulang-alik ke Gombak setiap hari dengan menaiki skuter. Seterusnya apabila mendapat pekerjaan tetap di Kuala Lumpur, saya masih lagi menyewa di Shah Alam. Kemudian, apabila pejabat berpindah ke Putrajaya, saya menyewa di Bandar Tasik Selatan, Cheras bersama-sama kawan-kawan. Paling akhir, saya menyewa di Keramat bersama adik-adik dan berulang-alik ke Putrajaya setiap hari. Ramai yang mengatakan jarak perjalanan yang saya tempuh amat jauh tapi saya tempuh jua saban hari. Mulanya memang terasa kepenatan meredah kesesakan jalanraya setiap hari tetapi bak kata pepatah, alah bisa tegal biasa. Saya lali dengan perjalanan yang perlu ditempuh setiap hari. Yang pasti, saya perlu turun awal iaitu selewat-lewatnya sebelum pukul 7.15 pagi untuk membolehkan saya tiba sebelum jam 8.30 pagi. Hikmahnya, saya dapat mendengar radio lebih lama dan menggunakan masa untuk berfikir. Keburukannya, bila saya terlewat, saya akan memecut dan bengang dengan kereta yang terhegeh-hegeh di laluan paling kanan.

Kini, jarak dari rumah baru ke tempat kerja hanya memakan masa tidak sampai 20 minit. Janggal pula rasanya setelah bertahun-tahun menempuh perjalanan yang jauh dan membayar tol. Alhamdulillah, penggunaan petrol semakin menjimatkan dan tiada bayaran tol perlu disediakan. Malah saya tidak perlu tergesa-gesa setiap pagi untuk mengelakkan kesesakan jalan raya.

Apapun, perjalanan kehidupan masih jauh. Saya tidak dapat menjangka apa yang bakal berlaku pada masa hadapan sama ada akan kekal tinggal di situ atau perlu berhijrah ke tempat lain pula. Sesungguhnya kehidupan ini hanya satu persinggahan jua.

No comments: