Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Friday, February 5, 2010

Perubahan

Bismillahirrahmanirrahim...


Merujuk kepada kamus Dewan Bahasa dan Pustaka, kata akar ‘ubah’ membawa maksud seperti berikut:

i. Bertukar daripada keadaan asal; atau
ii. Berganti atau beralih menjadi lain; atau
iii. Berbeza daripada rupa atau warna asal.

Terdapat beberapa kata terbitan yang berkaitan iaitu berubah-ubah, mengubah, perubahan, pengubahan, ubah suai, pengubahsuaian, pemboleh ubah dan beberapa lagi kata terbitan yang berkait dengan ‘ubah’.

Kata terbitan ‘perubahan’ bermaksud hal berubah atau bertukar atau beralih.

“Dulu tak ubah pun, kenapa sekarang nak ubah?”

“Dari dulu saya buat kerja ni, tak pernah ubah pun. Kenapa sekarang nak ubah?”

“Kenapa suka ubah-ubah?”

Itu antara persoalan-persoalan yang perlu saya hadapi apabila menerima atau memberi sebarang arahan tentang perubahan baik sebagai orang bawahan atau pun ketua unit.

Teringat saya kepada sebuah artikel dalam majalah Solusi isu No. 14 (antara majalah ilmiah kegemaran saya) yang ditulis oleh Ir. Ahmad Jais, Pengarah di Radio IKIM.fm membicarakan tentang salah satu subjek penting di bawah topik perubahan iaitu ‘Memahami Perubahan’. Beliau telah mengupas perkara tersebut dengan baik dan mudah untuk difahami serta diterima oleh masyarakat luar termasuk diri saya sendiri.

Menurut beliau, manusia sering memusuhi perkara yang tidak difahaminya.

Soalnya, kenapakah manusia bersikap begitu? Jawapan yang mudah adalah kerana ia memang fitrah kejadian manusia. Lihat sahaja bayi yang baru lahir. Sebaik sahaja keluar dari rahim ibunya, bayi akan menangis dan merengek kerana berdepan dengan persekitaran yang baru. Begitu juga apabila anak-anak mahu memulakan persekolahan, ada yang tidak mahu ke sekolah, menangis dan mahu ibunya menemani mereka di sekolah serta pelbagai lagi kerenah. Kenapa semua ini berlaku? Ini kerana mereka tidak memahami perubahan yang baru berlaku ke atas mereka.

Kenapa saya perlu ke sekolah? Kenapa adik kena bangun awal pagi? Kenapa dah tak boleh tidur lama-lama lagi? Kenapa tak boleh bawa botol susu ke sekolah?

Mungkin itu antara beberapa persoalan yang sering diungkapkan oleh murid-murid baru ke tadika atau tahun satu persekolahan. Persoalan ini timbul kerana mereka tidak memahami apakah perubahan yang sedang berlaku ke atas diri mereka, persekitaran, rakan-rakan, jadual harian dan sebagainya. Semuanya berubah.

Semakin banyak perkara yang tidak difahami, semakin sukarlah mereka menerima perubahan tersebut. Begitu juga kita pernah mendengar betapa sukarnya beberapa projek pertanian baru hendak dilaksanakan, tanpa kefahaman para petani yang terlibat. Timbul pelbagai persoalan seperti kenapa nak tanam padi dua kali setahun? Bagaimana nak tanam dua kali setahun? Apa benih padi yang nak digunakan? Datuk nenek kita tak pernah buat begitu pun? Dan sebagainya.

Itu antara contoh-contoh yang dipaparkan oleh penulis iaitu berkait rapat dengan fasa-fasa kehidupan yang pernah dilalui sendiri oleh pembaca. Seterusnya beliau mengembangkan skop perbincangan kepada perkara-perkara yang lebih luas iaitu yang berkait dengan dunia pekerjaan malah turut berkongsi pengalaman beliau sendiri berdepan dengan pengurusan perubahan.

Bukan sekadar contoh-contoh di atas, bahkan dalam organisasi juga biasa terjadi penolakan terhadap perubahan apabila tiada proses memberikan kefahaman mengapa perlu berubah. Saya sendiri pernah terlibat dalam pasukan untuk memperkenalkan Sistem Pengurusan Kualiti di sebuah institusi pengajian tinggi. Betapa sukarnya hendak memperkenalkan sistem tersebut sehingga mengundang pelbagai penolakan dan penentangan daripada para profesor dan pensyarah. Ada yang merasakan bahawa sistem kualiti tidak perlu kerana apa yang mereka ajarkan semuanya sudah berkualiti. Ada yang skeptikal dan sinis dengan sistem kualiti tersebut kerana bagi mereka apa yang diamalkan selama ini sudah bagus dan mantap. Bahkan ada yang buruk sangka dan menuduh pasukan kualiti ini hanya bertujuan untuk mencari kelemahan dan kesalahan pekerja sahaja.

Pelbagai reaksi dan penentangan ini berkait rapat dengan tahap pemahaman mereka terhadap perubahan yang ingin dilaksanakan. Benarlah ungkapan ‘manusia memusuhi apa yang dia tidak fahami’.

Justeru, bukanlah sesuatu yang pelik apabila Islam juga dimusuhi oleh dunia Barat dan masyarakat antarabangsa yang tidak memahaminya. Apabila kefahaman Islam yang benar gagal disampaikan, maka masyarakat akan memusuhi dan menolak perubahan yang ingin dibawa oleh Islam. Renunglah betapa Rasulullah s.a.w sendiri pernah digelar sebagai orang gila, hilang akal, tidak siuman dan terkena sihir apabila Baginda membawa perubahan kepada Islam dalam dakwah Baginda.

Begitu juga kisah Nabi Nuh yang membina bahtera di atas bukit. Umatnya gagal memahami rasional perlunya bahtera tersebut lantas mengejek dan mempersendakan usaha Nabi Nuh untuk menyelamatkan umat. Akhirnya, kejahilan itulah yang membinasakan mereka.

Oleh itu, kita tidak boleh menjadi mangsa kejahilan. Jangan biarkan kejahilan menguasai kita dan menutup pintu hati kita daripada menerima kebenaran dan perubahan. Lebih malang lagi jika kita terjebak memusuhi sesuatu tanpa usul periksa, tanpa kefahaman dan maklumat yang sahih, kerana ini pastinya mengundang kezaliman kepada orang lain yang dimusuhi termasuk diri kita jua.
Adalah malang jika kita terus-terusan menolak seruan kepada perubahan yang positif tanpa berusaha memahami perubahan yang ingin diperkenalkan tersebut.Llebih malang lagi jika kita pula terbabit dalam usaha menghalang atau menggagalkan perubahan itu. Yang sebaiknya adalah kita cuba memahami perubahan tersebut, dan paling baik ialah bersama-sama menjadi pendukung perubahan.

Hakikatnya, Islam adalah agama yang membawa perubahan. Perubahan paling besar adalah mengubah akidah umat daripada akidah syirik dan sesat kepada akidah yang sahih dan sejahtera. Islam mengubah masyarakat daripada menyembah berhala, batu dan kayu kepada menjadi hamba Allah SWT yang taat dan ikhlas. Islam mengubah masyarakat yang rosak akhlak dan nilai hidupnya kepada umat yang mampu membangunkan tamadun dan peradaban. Islam mengubah sistem hidup yang sempit dan zalim kepada suatu sistem yang adil, luas dan indah. Perubahan Islam ini adalah perubahan yang menyeluruh, yang diungkap oleh ulama sebagai “taghyir al-islam kulli” atau perubahan Islam yang menyeluruh.

Kefahaman dan ilmu saling berkait. Ilmu yang difahami akan mudah diamalkan. Kefahaman tanpa ilmu pula mengundang penyelewengan. Semakin besar perubahan yang ingin dilakukan, semakin banyak ilmu dan kefahaman yang kita perlukan.

Itu antara sebahagian kandungan artikel tulisan beliau.

Secara peribadi, saya sendiri pernah berhadapan dengan perubahan yang tidak difahami sehingga penolakan menguasai diri. Lantas perubahan yang dibuat tidak mencapai tahap piawai yang ditetapkan. Namun sebagai seorang yang dikurniakan akal fikiran, saya turuti dulu perubahan yang diinginkan asalkan tidak melampau dan berharap kefahaman akan diperoleh selepas itu.

Sejujurnya saya merasa sedih apabila mendengar dialog-dialog di atas tetapi menganggap itu adalah luahan perasaan seseorang yang sudah terlalu selesa di dalam tersendiri sehingga proses perubahan memakan masa lebih panjang. Namun, agak mengecewakan jika dialog tersebut dilafazkan oleh seseorang yang dianggap profesional dalam kerjaya dan diharapkan untuk memimpin dan memandu orang-orang bawahan.

Apabila situasi begini berlaku, saya merenung dan berfikir di mana silapnya sehingga proses pemahaman yang dibuat secara rasmi selama hampir setahun sebelum ini ditambah pula dengan pertanyaan-pertanyaan yang datang saban waktu gagal mencapai tahap yang dikehendaki.

Astaghfirullahala’zim! Jika dulu para Nabi dan Rasul memakan masa berpuluh-puluh dan ada yang mencecah ratusan tahun menghabiskan usia untuk memberi pemahaman kepada manusia tanpa jemu tentang keEsaan Allah, apalah ertinya tempoh setahun yang saya habiskan untuk memberi kefahaman kepada pihak-pihak tertentu.

Jika dulu Rasulullah berundur atau menarik diri daripada meneruskan dakwah saat ditolak oleh kaum sendiri, saya tidak dapat membayangkan apakah agama yang saya anuti pada hari ini. Adakah Islam akan tersebar luas di seluruh ceruk rantau dan muka bumi seandainya Rasulullah akur dengan penolakan yang dibuat oleh para musuh? Rasulullah meneruskan usaha berdakwah dan menyebarkan ajaran Islam walaupun menghadapi pelbagai tentangan kerana Baginda benar-benar yakin dengan ajaran yang dibawa di samping meyakini janji-janji Allah.

Justeru, penolakan yang saya hadapi adalah sangat kecil jika dibandingkan dengan tentangan yang dihadapi oleh Baginda sebelum ini. Selagi saya yakin dan istiqamah dengan ilmu yang ada, insyaAllah proses memberi kefahaman akan menjadi lebih mudah.

Ini hanya ujian kecil dariNya dalam menempuh perjalanan hidup ini.

No comments: