Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Tuesday, January 19, 2010

Sikap Positif

Bismillahirrahmanirrahim...

Hari ini selepas makan tengah hari dan solat Zuhur di pejabat, saya bergegas ke INTAN Kiara untuk mengikuti satu sesi perkongsian ilmu yang dianjurkan oleh sebuah konsultan. Kebiasaannya saya kurang gemar mengikuti program-program yang dianjurkan oleh konsultan kerana berpendapat mereka lebih melihat kepada aspek keuntungan semata. Faktor yang membuatkan saya akhirnya terbuka pintu hati untuk mengikuti program tersebut adalah kerana tajuk pengisian program yang memfokuskan kepada sikap positif.

Ternyata kepenatan berkejar dari pejabat ke sana amat berbaloi. Penceramah amat berpengalaman dan mempunyai daya interaktif yang sangat tinggi dengan para pendengar termasuk saya sehingga tidak sedar 2 jam sudah berlalu.

Seingat saya sudah lama saya tidak melibatkan diri dalam program sebegini atas kesibukan kerja tetapi persepsi saya berubah sebaik mengikuti ceramah tersebut. Sebenarnya istilah lebih tepat adalah 'kembali mengingati'. Sebelum ini saya memang gemar mengikuti program-program berbentuk motivasi untuk memberi peringatan kepada diri dalam mengharungi kehidupan ini. Kali terakhir saya mengikuti kursus motivasi adalah pada tahun 2008. Sungguh pantas masa berlalu.

Antara perkara yang paling utama yang ditekankan oleh penceramah semasa menerangkan tentang kaedah menerapkan sikap positif dalam diri adalah 'fokus kepada perkara positif' dan 'percaya dan yakin kepada kebolehan diri sendiri'.

Di akhir program tersebut, beliau telah menunjukkan contoh-contoh nyata yang mampu memberi inspirasi kepada khalayak. Betapa kuasa 'percaya dan yakin' telah merubah persepsi dan dimensi kehidupan mereka ke arah yang lebih baik dan menuju kejayaan.

Salah satu kisah benar yang dipaparkan adalah mengenai video di bawah. Saya sungguh terkesan dengan kisah tersebut dan cuba mencari serba sedikit kisah di sebalik kejayaan beliau. Ternyata, kuasa percaya dan yakin telah membawa beliau ke mercu kejayaan.

Perhatikan bagaimana para juri termasuk khalayak sendiri yang memberi pandangan negatif pada pandangan pertama beliau muncul di atas pentas. Simon Cowell yang terkenal dengan kelantangannya mengkritik juga turut mengakui kehebatan beliau.
Dengan kuasa percaya dan yakin itu beliau akhirnya telah menjadi juara pertandingan (Britain's Got Talent) tersebut.

No comments: