Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Thursday, January 28, 2010

Harapan

Bismillahirrahmanirrahim…

“Puan, apa pendapat puan tentang bos atau ketua yang tidak mahu mendengar pendapat orang bawahan dan hanya menganggap dia sahaja yang betul?”

Begitu pertanyaan yang diutarakan oleh salah seorang peserta kursus yang pernah saya sertai kira-kira 4 tahun yang lalu. Pertanyaan itu masih bugar dalam ingatan saya sebugar jawapan yang diberikan oleh kaunselor tersebut kepada peserta yang bertanya tadi. Waktu itu saya masih mentah dalam alam pekerjaan dan sering menjadi pendengar sahaja demi untuk menambahkan ilmu di dada.

“Saya berdoa semoga tuan tidak akan mengulangi apa yang telah tuan lalui apabila tuan berada di kedudukan beliau kelak.”

Ringkas, padat tetapi penuh makna. Untuk direnung dan dihayati.

Jujurnya, saya sendiri tidak pernah mengimpikan untuk memperoleh jawatan dan kedudukan yang saya miliki pada hari ini kerana saya yakin semua ini adalah fana dan hanya sebagai alat untuk menguji sejauh mana keimanan saya terhadap kekuasaanNya. Jawatan, kedudukan atau kemewahan hanyalah salah satu medan ujian kepada manusia sepanjang kehidupan di muka bumi ini.

Insiden yang saya alami pada hari ini mengembalikan ingatan saya kepada dialog di atas. Saya berdoa semoga saya tidak akan melakukan perkara yang sama terhadap orang bawahan sama ada pada kedudukan saya sekarang atau seandainya saya ditakdirkan berada pada kedudukan yang lebih tinggi suatu hari nanti.

No comments: