Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Tuesday, November 10, 2009

TALAM

Rambut sama hitam, hati lain-lain.

Hati manusia sukar ditelah. Lain di hati, lain di mulut. Lain di hadapan, lain di belakang. Mulut manis di hadapan kita tetapi memburuk-burukkan kita di belakang kita. Memang perit untuk menghadapi orang-orang begini terutama dalam kerjaya seharian. Apapun itu lah lumrah kehidupan, penuh dengan pelbagai kerenah manusia yang sukar diteka isi hati mereka. Mereka umpama talam dua muka. Sanggup mengkhianati rakan sendiri demi menyelamatkan diri sendiri seperti enau dalam belukar.

Hari ini saya diuji dengan wajah-wajah manusia sebegitu rupa. Meski bunga yang kita tabur, najis jua yang dipalitkan kembali. Sukar, memang sukar tapi saya tidak boleh beralah. Kerja saya adalah ibadah saya. Semangat tak luntur dek kritikan dan komen yang membunuh seluruh jiwa raga kerana apa yang membunuh itu mampu menguatkan diri sebenarnya. Umpama besi yang semakin dibakar, semakin kental jadinya apabila menjadi sejuk. Meskipun cair apabila dibakar dan membentuk mengikut acuan tidak bermakna besi menjadi lemah malah semakin utuh dan padat.

Saya umpamakan apa jua rintangan mendatang dalam melaksanakan tanggungjawab ini adalah ‘penguat semangat’ untuk saya lebih tabah dan kuat menempuh alam pekerjaan dan seterusnya kehidupan ini.

Apa jua yang berlaku merupakan satu pelajaran baru kepada saya untuk lebih mengenali watak-watak manusia yang wujud di sekeliling saya. Ia juga mengajar saya untuk lebih berwaspada dengan tingkah manusia yang hanya manis di bibir tetapi sanggup menikam dari belakang apabila berpeluang. Pedih, memang pedih.

Doa saya moga saya tidak melakukan perkara yang sama kepada insan-insan di sekeliling saya sepertimana yang diperlakukan kepada saya. Saya ada Allah sebagai penguat semangat dan janji Allah, Dia bersama-sama orang benar dan sabar. Hanya Dia Yang Maha Memberi.

No comments: