Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Tuesday, October 27, 2009

Selesai Sudah

Bismillahirrahmanirrahim...

Hari ini saya pulang awal selepas sebulan tak jumpa matahari. Lega dan puas rasanya kerana hasil penat lelah membuahkan hasil yang menggembirakan. Selepas seminggu berkampung menjayakan program yang telah dirancang berbulan-bulan yang lalu, hari ini program tersebut telah berakhir dengan baik. Semasa program tersebut masih dalam perancangan, saya hampir-hampir putus asa dan berhasrat membatalkannya sahaja tetapi keazaman dan sokongan yang diterima dari ahli kumpulan menguatkan semangat untuk meneruskannya juga. Benarlah pesan orang-orang tua, alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan. Alang-alang kami sudah bersusah-payah selama beberapa bulan merencana dan merancangnya, kami teruskan jua walaupun perit dan pelbagai halangan merintang sepanjang perjalanan. Sekalung penghargaan saya tujukan kepada ahli kumpulan yang sanggup mengorbankan masa lapang dan hujung minggu untuk membuat persiapan program tersebut.
Dek kesibukan tersebut juga saya gagal mengemaskini blog selama hampir 3 minggu walaupun ternyata banyak cerita dan peristiwa yang ingin dikongsi. Malah masa tidur saya juga terganggu sepanjang tempoh tersebut. Saya hanya tidur 4-5 jam sahaja setiap hari demi untuk menyiapkan tugasan yang telah diamanahkan. Apapun, saya puas hati kerana segala perancangan berjalan lancar walaupun masih ada ruang-ruang yang memerlukan penambahbaikan. Sesungguhnya kejayaan ini menambah keyakinan saya untuk terus mempertingkatkan mutu kerja saya dari semasa ke semasa. Dalam tempoh tersebut juga, banyak perkara yang saya pelajari untuk menjadi pemimpin yang lebih baik. Pemimpin perlu sedia berkorban baik dari segi masa, tenaga dan wang. Menjadi pemimpin bukan bermakna saya bebas mengarah dan menyuruh orang bawahan melakukan kerja. Sebaliknya semakin banyak perkara yang perlu saya beri perhatian dan fokus agar segala perancangan berjalan lancar. Pendek kata, menjadi pemimpin atau ketua bukan bermakna saya boleh lepas tangan sahaja dan berharap 100% kepada orang bawahan saya untuk melakukannya. Penglibatan saya perlu lebih menyeluruh dan meluas agar keyakinan dan semangat orang bawahan untuk melaksanakan tugasan sentiasa di tahap tertinggi. Ternyata masih banyak perkara yang perlu saya pelajari. Saya akui merasa beruntung kerana mendapat orang bawahan yang mudah menerima arahan malah melaksanakannya dengan bersungguh-sungguh. Untuk itu, kepadaNya jua saya panjatkan kesyukuran kerana segala berlaku dengan izinNya semata.
Saya bercadang untuk bercuti pada hari Jumaat ini kerana ibu bapa dan abang-abang saya akan datang untuk meraikan majlis graduasi adik bongsu kami. InsyaAllah pada 1 November 2009 pula kami akan mengadakan acara jamuan secara kecil-kecilan dengan menjemput rakan-rakan kami dan jiran-jiran terdekat. Majlis ini kami adakan sebagai meraikan housewarming di rumah baru. Semoga majlis yang dirancang ini juga akan berjalan lancar.

1 comment:

Wan Anie said...

tengok gambar rumah baru. tepek la sini.. tak ajak pun kita ;-(