Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Monday, September 7, 2009

Qiraatul Quran

Bismillahirrahmanirrahim...

Saya baru tiba di pejabat. Perjalanan pada pagi ini sungguh mendamaikan kerana saya isi dengan pembacaan Al-Quran. Saya akui saya gagal melibatkan diri dalam tadarus yang dianjurkan oleh pejabat tempat saya bertugas atau memulakan tadarus secara peribadi. Sasaran saya pada setiap tahun adalah memastikan saya khatam 30 juzuk Al-Quran. Bermakna setiap kali Ramadhan, saya perlu khatam bacaan Al-Quran yang saya mulakan sejak Ramadhan pada tahun lepas. Trafik lancar berikutan ada sebahagian negeri yang masih bercuti sempena Nuzul Quran pada hari ini. Saya leka dengan bacaan sehingga tidak sedar sudah tiba di pejabat. Mujur ada pemandu yang setia. Hehe. Kepada adik, dengar bacaan pun dapat pahala kan? :D

Kadang-kadang saya teringat kisah-kisah lalu sewaktu saya mula mengenali huruf-huruf Al-Quran. Saya mula mengenali huruf-huruf jawi sewaktu berusia 5 tahun. Waktu itu saya belum memasuki tadika dan hakikatnya saya tidak pernah memasuki tadika sehingga berusia 7 tahun saya terus memasuki darjah 1. Saya pernah dimasukkan ke tadika sewaktu berusia 6 tahun tetapi hanya bertahan selama 2 minggu sahaja. Dalam tempoh tersebut, saya hanya menghabiskan masa di bawah meja guru sahaja. Entah kenapa saya tidak selesa dengan suasana pengajian di tadika dan enggan berkawan dengan kanak-kanak seusia saya pada masa tersebut. Bila dikenang-kenang semula, kelakar pun ada. Apabila melihat saya tidak berminat untuk berada di tadika, Abah memutuskan agar saya berhenti terus. Bukan main seronok lagi saya pada waktu itu. Saya rasa bebas untuk berbuat apa sahaja dan mempelajari apa yang saya suka. Saya beruntung kerana walaupun ummi saya seorang surirumah sepenuh masa, ummi mempunyai latar belakang pendidikan yang baik walaupun hanya bersekolah sehingga tingkatan 3 sahaja. Ummi saya sebenarnya seorang yang boleh dikatakan pandai kerana mendapat keputusan yang baik dalam SRP tetapi terpaksa berhenti sekolah kerana mengikut kehendak orang tua. Ummi waktu itu masih dibelenggu dengan persepsi orang tua yang 'orang perempuan kalau belajar tinggi-tinggi pun akhirnya ke dapur juga'.

Ummi adalah guru pertama saya. Ummi yang mengajar saya mengenal huruf alif, ba, ta...Ummi juga mengajar saya matematik. Seawal usia 7 tahun, ummi sudah mengenalkan saya kepada maksud '2 kuasa 2'. Saya kagum dengan ummi kerana tidak jemu-jemu melayan kerenah saya sebelum memasuki darjah 1. Saya gemar menyelongkar beg abang-abang saya yang mengandungi buku-buku bertulisan jawi yang amat saya gemari walaupun tidak sepadan dengan usia saya pada waktu itu. Saya akan mengeja huruf-huruf tersebut dan bertanya kepada ummi maksud perkataan tersebut sedang ummi sibuk memasak di dapur. Dahulu kami hanya tinggal di rumah kayu milik arwah datuk yang agak uzur. Kadang-kadang apabila hujan lebat, air hujan akan menitik melalui susunan atap yang kami panggil atap bata kerana diperbuat daripada tanah merah. Sering juga susunan bata itu perlu disusun semula untuk menutup lubang-lubang yang menyebabkan tiris dan air hujan mengalir masuk. Kebiasaannya kami akan menyusun baldi dan besen untuk menadah titisan air hujan tersebut. Pernah juga air menitik di atas tilam kami menyebabkan kami terpaksa mengalihkan tilam ke tempat lain dan meneruskan tidur.

Kami tinggal di situ sehingga saya berusia 12 tahun dan kami berpindah ke rumah sekarang yang lebih selesa. Waktu kami mula pindah, rumah baru masih dalam pembinaan dan boleh dikatakan hanya siap 60% sahaja. Proses pembinaan diteruskan sewaktu kami sudah tinggal di situ dan berterusan sehingga sekarang.

Berbalik kepada kisah saya belajar mengenali huruf jawi, ummi merupakan guru yang tidak jemu-jemu melayan persoalan dan pertanyaan saya walaupun soalan itu sudah saya tanya sebelum itu.

"Mim, alif, kaf, nun. Apa bunyinya mi?" tanya aku kepada ummi yang sedang sibuk menyiapkan hidangan tengah hari.

"Makan," jawab ummi ringkas.

Saya akan terus mengeja dan ummi akan memberikan maksudnya. Apabila saya sudah tahu untuk membunyikan maksud perkataan tersebut, saya akan membaca petikan tersebut berulang-ulang sehingga saya hafal. Ajaibnya, ummi tidak jemu mendengar saya membacanya. Kini apabila difikirkan semula, baru saya faham kenapa ummi tidak jemu. Ummi sebenarnya gembira kerana anaknya sudah pandai membaca. Mungkin saya belum memahami erti kegembiraan itu kerana saya sendiri belum bergelar seorang ibu. InsyaAllah mungkin saya akan memahaminya suatu hari nanti.

Apabila saya memasuki umur 7 tahun, saya dihantar untuk mengaji bersama seorang tok guru yang sangat garang. Saya sungguh gerun apabila melihat tok guru tersebut merotan anak-anak murid jika tersilap bacaan. Nama pun anak kecil, kanak-kanak. Sudah tentulah penuh dengan kenakalan. Saya tidak sempat berguru lama dengan tok guru tersebut kerana terlalu takut. Saya hanya sempat membaca Muqaddam sahaja bersama beliau dan saya menjadi bosan kerana saya sudah mengenali huruf-huruf tersebut. Saya merasakan saya ingin belajar lebih dari itu. Akhirnya saya berpindah tempat mengaji ke rumah nenek saya yang terletak tidak jauh dari rumah lama. Di situ saya tidak menyambung bacaan Muqaddam sebaliknya saya beritahu nenek yang saya sudah boleh membaca surah-surah lazim walaupun merangkak-rangkak. Akhirnya nenek menyuruh saya meneruskan pembacaan bermula pada ayat-ayat lazim dan Alhamdulillah saya khatam Al-Quran sebanyak 2 kali sewaktu berusia 8 tahun. Nenek hanya menggunakan kaedah biasa di mana saya akan membaca dan nenek akan mendengar. Sekiranya berlaku kesilapan, nenek akan menegur. Saat paling gembira adalah apabila disahkan 'lulus' oleh nenek untuk membaca surah baru. Setiap kali kami berjaya membaca surah baru, ummi akan menyediakan pulut kuning untuk diedarkan kepada saudara mara. Malah pada masa tersebut, saya dan adik-beradik serta saudara mara yang lain dilayan sama rata oleh nenek. Kami dimarah, diherdik, dirotan malah disuruh memenuhkan air dalam tempayan sama seperti anak-anak murid yang lain. Apabila diherdik, suara mula tidak berapa jelas untuk membaca dan air mata pun bercucuran kerana kesedihan. Peliknya, semua herdikan, teriakan, pukulan tersebut tidak mematahkan semangat kami untuk khatam Al-Quran malah berlumba-lumba dan bersaing untuk menamatkan bacaan. Begitu juga dengan giliran kehadiran. Kami akan berlumba-lumba siapa yang akan sampai dulu dan menjadi orang pertama dipanggil untuk memperdengarkan bacaan. Saya sering mengalirkan air mata apabila menjadi orang pertama hadir tetapi dikemudiankan apabila nenek keluar untuk mendengar bacaan. Entah kenapa rasa sebak itu hadir dengan tiba-tiba sahaja.

Tidak cukup waktu siang, kami memaksa nenek untuk memdengar bacaan kami pada waktu malam pula. Malah aktiviti itu kami lakukan secara senyap-senyap dan apabila ada orang lain yang mendengar rancangan kami, mereka akan datang juga pada malam tersebut. Kami berbuat begitu semata-mata untuk cepat khatam Al-Quran berbanding kawan-kawan yang lain. Ada juga hari-hari tertentu di mana nenek memberikan 'cuti mengaji' kepada kami apabila nenek mempunyai urusan di pejabat agama. Selalunya kami dera juga nenek dengan datang seawal jam 7.00 pagi agar kami sempat memperdengarkan bacaan walaupun seketika. Tidak pernah nenek menolak permintaan kami walaupun nenek memang seorang yang garang.

Kini, saya tidak melihat semangat dan kesungguhan seperti itu dalam diri generasi anak-anak sekarang. Zaman sudah berubah. Saya merenung jauh. Saya sendiri juga kadang-kadang alpa membaca Al-Quran, tenggelam dalam kesibukan dunia. Kadang-kadang azam hanya tinggal azam sahaja. Sedih pun ada. Namun azam saya untuk khatam Al-Quran sekurang-kurangnya sekali setahun akan tetap saya pertahankan. InsyaAllah...

No comments: