Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Sunday, September 6, 2009

Jom Melancong

Bismillahirrahmanirrahim...

'Jom ke MATTA Fair...' itu kandungan sms yang saya terima semalam jam 9.47 pagi daripada seorang teman.

Saya tersenyum membaca sms teman saya itu. Saya memang sudah terbaca mengenai iklan tersebut sejak minggu lepas tetapi belum membuat sebarang keputusan sama ada untuk berkunjung ke situ atau tidak. Sementelahan pula semalam adik-adik saya mempunyai urusan masing-masing. Maka sms tersebut saya anggap ibarat orang mengantuk disorokkan bantal. Saya tergoda dengan 'hasutan' teman saya tersebut dan membuat keputusan untuk mengunjungi MATTA Fair yang sedang berlangsung di PWTC.

Jam 10.30 pagi saya bertolak dari rumah dengan menaiki kereta dan tiba di tempat letak kereta Hentian Putra pada jam 11.00 pagi. Memang menjadi kebiasaan saya sebenarnya meletakkan kenderaan di situ sekiranya mengunjungi program di PWTC disebabkan kadar bayaran yang lebih rendah berbanding di PWTC sendiri. Kepada teman, sms dihantar memaklumkan ketibaan saya.

Selepas membayar yuran masuk sebanyak RM3 dan mendapat sebuah beg beserta penutup muka (bagus juga penganjur memikirkan keselamatan pengunjung), saya tidak terus berjumpa dengan teman saya tersebut sebaliknya meluangkan masa berlegar-legar di ruang dewan 1. Sebenarnya ada 3 dewan yang menempatkan booth agen-agen pelancongan bagi pesta tersebut. Saya dapati dewan 1 menempatkan agen-agen pelancongan domestik sahaja dan seperti biasa, saya hanya mengambil dan menyimpan risalah-risalah yang diedarkan sepanjang laluan. Sekali-sekala rimas pun ada juga kerana terpaksa melayan gesaan dan rayuan promoter kad kredit. Saya sering mengistilahkan mereka ini sebagai golongan 'tak reti bahasa' kerana terus-terusan menggesa dan mendesak pelanggan untuk berurusniaga dengan mereka walaupun puas kita menolak. Pun begitu, sedikit sebanyak saya kagum dengan kesungguhan mereka mendapatkan pelanggan walaupun dipandang sebelah mata sahaja. Yang nyata, saya hanya akan memekakkan telinga dan mengeraskan hati apabila berhadapan dengan kumpulan ini. Puas meronda-ronda di dewan 1, saya berjalan melintasi jambatan ke dewan 2. Di situ, pelbagai agen pelancongan antarabangsa ditempatkan dan saya semakin dapat merasakan kemeriahannya kerana pelbagai acara menarik termasuk persembahan kebudayaan diaturkan. Saya meronda lagi, menyimpan risalah lagi sehingga beg saya sudah penuh dengan risalah-risalah pakej yang diedarkan.

Akhirnya, saya bertemu dengan teman saya tersebut yang telah tiba lebih awal. Kami sama-sama meronda untuk mendapatkan maklumat tentang pakej-pakej menarik yang ditawarkan. Saya sebenarnya ingin mendapatkan maklumat tentang Singapura dan Indonesia kerana kedua-dua negara tersebut memang berada dalam senarai tempat yang ingin saya lawati dalam masa terdekat ini. Malah kami sempat menaiki salah sebuah contoh bas eksekutif yang menyediakan kemudahan perjalanan daripada Kuala Lumpur ke Singapura. Memang ekslusif dan mewah serta harga yang ditawarkan pun agak berpatutan. Dengan ruang tempat duduk yang luas, kemudahan elektronik yang canggih dan penyediaan makanan semasa dalam perjalanan, saya merasakan amat berbaloi untuk memilih bas tersebut sebagai salah satu pilihan pengangkutan ke Singapura kelak.

Kami meneruskan lagi sesi rondaan. Memang seronok berjalan-jalan dengan teman saya ini kerana beliau penuh dengan pengetahuan. Kelakar pun ada juga, semua peta, risalah kami sapu dan masukkan ke dalam beg. Sudahnya beg kami berat semacam. Penat meronda, kami duduk sekejap di ruang persembahan yang disediakan. Kebetulan ada persembahan yang sedang berlangsung dan kami turut sama menikmatinya sambil membelek-belek risalah yang telah kami kumpulkan. Sedang kami elok membelek-belek, kami didekati oleh seorang remaja lelaki Melayu yang berpakaian tradisional negara Korea.

"Assalamualaikum, saya sedang membantu pensyarah saya menjalankan kajian...bla bla bla...," kami hanya mendengar penerangan remaja tersebut dengan tenang.

"Jadi, kalau boleh saya nak minta tolong pakcik dan makcik luangkan masa untuk mengisi borang kajian ini," sambung remaja tersebut lagi sambil menghulurkan borang yang dimaksudkan.

Kami tercengang dan terus tergelak. Menggelengkan kepala.

"Tua sangat rupa kita ni gamaknya," kami hanya ketawa sambil mengisi borang tersebut.

Kami diberikan 1 rantai kunci (keychain) berupa kasut yang dipakai orang Korea mungkin sebagai tanda terima kasih. Saya rasakan hadiah kecil tersebut sungguh comel. Selepas hampir setengah jam menyaksikan persembahan daripada negara Korea, kami beredar ke dewan 3 pula. Di situ kami dapati booth Airasia adalah booth yang paling besar, berada betul-betul di tengah dewan dan dikerumuni oleh orang ramai. Seperti biasa, kami meneruskan sesi rondaan dan aktiviti mengutip peta serta risalah pelbagai negara terutamanya negara-negara Timur Tengah. Saya ingin sekali menjejak tinggalan para anbia' seperti yang dipaparkan dalam rancangan Jejak Rasul. Malah kami turut menyapu bersih risalah-risalah negara Australia. Walaupun saya tidak tahu bila saya akan berpeluang menjejakkan kaki ke sana, sekurang-kurangnya dengan melihat tempat-tempat menarik yang ada di negara tersebut, saya akan membina impian yang siapa tahu akan menjadi kenyataan. Segalanya berkemungkinan...

Saya puji keprihatinan penganjur pesta tersebut kerana turut menyediakan hand sanitizer di sudut-sudut dewan pesta. Kami sempat menggunakan kemudahan yang disediakan kerana memang risau juga sebenarnya dengan pelbagai jenis manusia yang ditemui sepanjang rondaan kami tadi.

Walau bagaimanapun, berdasarkan pemerhatian saya, jumlah pengunjung yang datang terutama orang Melayu agak berkurangann. Mungkin kerana diadakan pada bulan puasa atau mungkin kerana kegawatan ekonomi. Yang pasti, industri ini masih dikuasai oleh bukan Melayu. Saya tidak nampak keseimbangannya. Sekurang-kurangnya booth AirAsia adalah mewakili kaum India dan merupakan antara booth terbesar di pesta pada kali ini. Pendek kata, saya tidak nampak konsep 1Malaysia di situ. Rata-rata agensi pelancongan sama ada domestik atau antarabangsa dikuasai oleh kaum Cina. Saya mungkin boleh dituduh racist dengan kenyataan tersebut tetapi saya bercakap tentang realiti dan hakikat sebenar yang sedang berlaku.

Jam sudah pukul 3.30 petang. Beg kami pun sudah penuh berisi pelbagai risalah dan peta. Solat Zohor pun belum ditunaikan. Kami ambil keputusan untuk menamatkan sesi rondaan dan meninggalkan dewan pesta. Oleh kerana teman saya datang dengan pengangkutan awam, saya menawarkan diri untuk menghantar dia ke destinasi seterusnya kerana kebetulan rumah saya juga satu perjalanan dengan destinasinya.

Dalam perjalanan pulang ke rumah, saya menerima sms dari seorang rakan mengajak untuk berbuka puasa beramai-ramai di rumah salah seorang teman kami yang terletak di Jalan Semarak. Oleh kerana saya tiada perancangan lain, saya bersetuju dengan cadangan tersebut dan kami berjanji untuk bertemu di persimpangan Jalan Semarak pada jam 6.00 petang. Jam 5.00 petang, saya mengajak adik lelaki saya ke bazar yang terletak di Wangsa Maju dengan menaiki motosikal. Suasana agak lengang kerana mungkin masih terlalu awal sebelum berbuka puasa. Selesai memborong apa yang patut, kami ke kembali ke rumah dan saya terus mencapai kunci kereta untuk memenuhi janji bertemu di persimpangan Jalan Semarak. Mujurlah adik lelaki bongsu saya ada untuk menemani abangnya berbuka puasa bersama-sama. Jika tidak, saya ada 2 pilihan iaitu sama ada tidak ikut serta jamuan berbuka puasa atau turut membawa adik saya menyertainya. Apa pun, saya rasa pilihan kedua mungkin agak sukar kerana adik saya mungkin enggan menyertai saya dan rakan-rakan. :)

Alhamdulillah, perjumpaan kami agak meriah dan disertai oleh 13 orang termasuk ahli keluarga masing-masing. Kadang-kadang saya rasa perjumpaan begini adalah perlu walaupun ada yang telah berkeluarga kerana dapat mengekalkan hubungan ukhuwwah yang terjalin dan memastikan hubungan itu berterusan kerana Allah jua.

Saya tiba di rumah lebih kurang jam 9.30 malam dan terus membersihkan diri. Usai mandi, saya berehat-rehat di kamar dan terlelap mungkin kerana keletihan meronda 3 buah dewan siang tadi dengan perut kosong. :) Apa pun, saya gembira kerana dapat meluangkan masa bersama teman-teman pada hujung minggu.

[P:/s: Gambar-gambar berkaitan catatan ini akan saya muat naik kemudian. Alasan? Saya lupa di mana saya telah meletakkan kabel telefon saya. :( ]

No comments: