Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Sunday, September 27, 2009

Impian Jadi Kenyataan

Bismillahirrahmanirrahim...

Semalam selepas menghadiri kenduri perkahwinan seorang sahabat di Putrajaya, saya dan adik perempuan bersemangat untuk menghadiri majlis rumah terbuka mantan PM, Tun Dr. Mahathir yang diadakan di kediaman beliau di No. 58, Lorong Kuda Emas, Mines Resort City. Alhamdulillah niat kami dipermudahkan-Nya kerana ini merupakan kunjungan saya yang pertama. Tanpa saya sedar, kunjungan ini merupakan salah satu perkara yang termasuk dalam senarai impian saya yang ditulis pada tahun 2005 iaitu untuk bertemu Tun secara live.

Walaupun kemudahan shuttle train disediakan kepada pengunjung, saya dan adik memilih untuk berjalan kaki sahaja. Perjalanan memakan masa 20 minit tidak terasa kerana keinginan dan semangat yang tinggi untuk berjumpa Tun dan isteri. Dalam perjalanan tersebut, saya tidak mengelak daripada merasa kagum dengan jumlah pengunjung yang datang untuk berjumpa beliau tanpa mengira umur, agama dan bangsa. Semua sabar beratur menunggu giliran untuk berjumpa beliau. Kami bernasib baik kerana tiba agak awal kerana majlis bagi sesi petang bermula pada jam 2.30 petang. Ternyata Tun menepati masa yang telah ditetapkan. Kami hanya beratur lebih kurang 10 minit sahaja dan Alhamdulillah berjaya bersua muka dan mengucapkan Selamat Hari Raya kepada Tun dan isteri. Malah saya sempat mencium Tun Dr. Siti Hasmah. Entah kenapa saya tidak dapat mengelak rasa sebak sewaktu berhadapan dengan Tun dan isteri. Saya terasa seolah-olah berhadapan dengan ayah dan ibu sendiri. Masakan tidak, saya membesar semasa beliau menjadi PM sehinggalah saya mula bekerja.

Oleh kerana masa yang terhad dan jumlah pengunjung yang ramai menunggu giliran, saya tidak dapat bergambar dengan beliau tetapi saya puas. Malah saya dan adik hanya minum segelas air dan secucuk sate sahaja kerana kami sudah berniat untuk datang berjumpa Tun dan isteri, bukannya untuk makan.Saya dan adik meninggalkan kediaman Tun yang ternyata jauh sederhana berbanding kediaman-kediaman mewah di sekeliling kawasan tersebut. Ternyata beliau tidak berbohong apabila mengatakan rumah beliau sekarang hanya bersaiz sederhana dan tidak terlalu mewah.

Kini saya mula mempercayai kuasa atau aura mencatatkan impian. Catatlah impian anda dan yakinlah ia pasti menjadi kenyataan.

1 comment:

Ila Ramli said...

weiii,, dh ada kt KL ke???
amboi2.. sonok beraya kt umah Tun M nampak...
huuu