Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Thursday, September 10, 2009

Dugaan

Bismillahirahmanirrahim...

Dugaan 1

Saya bertolak ke pejabat seawal jam 6.50 pagi. Trafik lancar sehingga tiba di kawasan Bandar Tasik Selatan, kesesakan berlaku.

"Ini mesti ada kemalangan ni," getus hati saya kerana itulah kebiasaannya penyumbang kepada kesesakan.

Jam sudah 7.40 pagi sedangkan saya masih belum melepasi Bandar Tasik Selatan. Selalunya jam 7.15 pagi saya sudah memasuki Lebuh Raya Besraya.

"Lambat lah macam ni," fikir saya dalam hati.

Tiba-tiba sebuah motorsikal melepasi kereta saya dengan laju dan saya perasan satu benda mengenai kereta saya tetapi saya abaikan sahaja. Lebih memikirkan punca sebenar kesesakan tersebut.

"Allah!" saya menyebut namaNya.

Saya terperasan ada satu tompokan retak pada cermin hadapan kereta saya.

"Aduh, bila pula kena ni?" saya sakit hati.

Kejadian ini sama seperti yang saya alami dengan kereta Perodua Kenari sebelum ini. Sebelum ini, saya menganggap keretakan kecil tersebut tidak akan memberi kesan yang besar tapi ternyata saya silap. Titik kecil yang saya biarkan rupa-rupanya merebak akibat pertukaran cuaca. Natijahnya, titik kecil tersebut membesar dan rekahan semakin memanjang. Saya hanya bertindak membawa kereta berjumpa doktor cermin apabila sudah terlambat. Walaupun melalui proses pembaikian, kesan calar masih jelas boleh dilihat.

Menyedari kesilapan saya sebelum ini, saya membuat keputusan untuk mengambil tindakan segera pada kali ini. Saya nekad membawa kereta saya berjumpa doktor cermin dengan segera. SMS dihantar kepada ketua dan anak buah saya memaklumkan kejadian tersebut dan saya akan sedikit lewat memasuki pejabat.

Telahan saya tepat apabila mendapati 3 buah kenderaan terlibat dalam kemalangan di persimpangan Bandar Tasik Selatan. Seingat saya, persimpangan tersebut memang agak berbahaya dan sudah banyak kemalangan berlaku di situ. Saya meneruskan pemanduan dan tiba di hadapan kedai doktor cermin yang terletak di Serdang Raya pada jam 8.45 pagi. Kedai masih belum dibuka. Nombor yang tertera pada papan tanda kedai saya hubungi dan dimaklumkan kedai akan dibuka pada jam 9.30 pagi. Saya terpaksa menunggu dan membeli surat khabar di stesen minyak berhampiran untuk menghilangkan kebosanan.

Saya merupakan pelanggan pertama apabila kedai dibuka. Setelah berbincang mengenai harga dan saya berpuashati dengan tawaran diberikan, saya menunggu mereka memperbaiki kesan rekahan tersebut. Lama juga kerana saya terpaksa menunggu hampir 1 jam. Surat khabar sudah beberapa kali diulang isi kandungan, majalah pun sama. Bosannya.

Selesai membayar RM80, saya meneruskan pemanduan ke pejabat. Walau pun sakit hati melihat kesan rekahan yang tidak pulih sepenuhnya, saya harap kisah sama seperti yang berlaku pada Kenari sebelum ini tidak akan berulang.

Dugaan 2

Saya selamat tiba di pejabat jam 11.30 pagi. Telefon berbunyi. Nombor yang tiada dalam simpanan terpapar pada skrin.

"Hello, ini Miss Karimah ke?" kedengaran suara seorang perempuan cina di hujung talian.

"Ya bercakap. Siapa ni?" saya cuba mendapatkan kepastian tentang pemanggil tersebut.

"I Miss Lee. I nak tanya u kenapa u letak iklan dekat rumah sewa ye?" dengan nada yang memang saya tidak gemari.

Sungguh biadap orang ini, fikir saya. Sudahlah tidak memperkenalkan diri dengan jelas, terus menghamburkan soalan dengan nada yang ala-ala kurang sopan atau lebih tepat biadap.

"Hello, siapa u ni? Please introduce yourself," saya cuba mengendurkan suasana.
"Your name is Karimah right? Working as government servant and looking for a house to rent?" bertalu-talu pertanyaan dilemparkan kepada saya.

Saya masih cuba mengawal diri walaupun dalam hati hanya Allah yang tahu. Mujurlah saya masih sedar yang saya sedang berpuasa.

"Excuse me, will you please explain to me what is actually happening? I didn't get what you are trying to say to me," ujar saya cuba mendapatkan pokok pangkal pertanyaan-pertanyaan tersebut.

"I am asking you why did you put your phone numbers at the house? I am the agent for that house. There is so many proper ways to get a house rather than putting a note at the house. The owner called me and told me about the note," terang wanita cina itu dengan nada yang masih membuatkan saya bengang.

Barulah saya faham isu yang cuba dibangkitkan oleh wanita tersebut. Rupa-rupanya berkait dengan tindakan saya dan adik saya meletakkan satu notis di sebuah rumah yang kami dapati tidak berpenghuni. 2 minggu lepas, saya dan seorang adik lelaki meronda-ronda mencari kalau-kalau ada rumah sewa kerana tarikh kami perlu meninggalkan rumah sewa sekarang semakin hampir. Oleh kerana terlalu sukar menemui rumah kosong yang mempunyai iklan atau nombor untuk dihubungi, saya telah mencadangkan supaya kami meninggalkan maklumat kami di rumah tersebut dengan harapan akan ditemui oleh tuan rumah atau pihak-pihak berkenaan yang mengetahui.

Dalam masa yang sama, kami juga berikhtiar dengan menghantar e-mel kepada agen-agen hartanah sekiranya dapat membantu kami. Nak dijadikan cerita, rumah tersebut merupakan salah sebuah rumah yang diiklankan dalam Internet dan tindakan kami meninggalkan iklan kami di rumah tersebut dianggap tidak beretika oleh mereka.

Jujur saya katakan, saya tidak mengetahui langsung rumah tersebut adalah merupakan salah sebuah yang telah diiklankan kerana tidak disertakan alamat rumah tersebut di dalam iklan di Internet. Justeru, tuduhan wanita tersebut bahawa tindakan saya meletakkan iklan di rumah sewa adalah tidak beretika menyebabkan saya bengang. Saya menarik nafas panjang.

"I think you don't have any right to stop me from putting any advertisement on any house. How do I know that the house is under any agent. I am just trying my luck and my best. Why should you worry?" luah saya masih mengawal kebengangan yang melanda.

Wanita tersebut memutuskan talian dan saya hanya mampu beristighfar. Dugaan Ramadhan...

"Berilah aku kekuatan dalam menempuh dugaan-dugaan ini Ya Allah. Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Mengetahui perkara-perkara yang nyata mahupun yang ghaib."

No comments: