Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Thursday, August 27, 2009

Lega

Bismillahirrahmanirrahim...

Lega rasanya. Saya baru selesai menunaikan tanggungjawab yang sepatutnya sudah saya tunaikan sejak bulan April 2009 lagi. Ringan sedikit beban yang ditanggung. Urusan apa tidak perlu saya nyatakan kerana bimbang niat di sebaliknya akan berubah. Malah saya juga telah menunaikan kewajipan saya membayar zakat fitrah sebentar tadi. Benarlah, mengeluarkan zakat sebenarnya membersihkan harta dan melepaskan dosa-dosa.

Sebaliknya, batuk saya masih belum reda juga. Rasanya sudah hampir seminggu batuk ini berterusan. Ubat sudah diambil tetapi batuk masih lagi berterusan. Bab ini saya masih belum lega. Kali terakhir saya diserang penyakit batuk adalah semasa pulang dari menunaikan umrah pada Jun lalu. Kemudian ia reda buat buat seketika. Saat wabak H1N1 semakin menggila, batuk saya kembali menghantui. Batuk saya bukan batuk biasa tapi penuh 'kesungguhan' dan 'penghayatan'. Malah lontaran gema yang terhasil juga mampu menggegar pendengaran jiran sebelah rumah barang kali. Tidur saya juga agak terganggu kerana batuk ini. Di pejabat, saya terpaksa mengenakan topeng muka untuk mengelakkan jangkitan kepada rakan-rakan sepejabat. Jika minggu depan batuk ini masih berterusan, saya perlu ke klinik. Bimbang juga jika ada perkara sampingan lain yang lebih bahaya yang menyumbang kepada batuk tersebut.

Pagi ini, saya tidak lega berada di dalam kereta menjadi penumpang dalam perjalanan ke pejabat kerana adik saya memandu seperti orang gila. Saya di sebelah hanya mampu menegur dia apabila kereta demi kereta di'cucuk'nya. Kegilaannya hanya berkurang apabila saya menegur sikapnya yang membahayakan itu. Pun begitu, saya tidak dapat menafikan yang kegilaan itu kadang-kadang hinggap juga pada diri saya saat menjadi pemandu. Memang kalau tidak kena gaya, boleh hilang sabar dengan tabiat sesetengah pemandu di KL ini tapi saat saya menjadi penumpang, semestinya saya perlu menegur si pemandu kerana jika apa-apa berlaku bukan sahaja akan membahayakan nyawa dia tetapi akan turut melibatkan saya dan orang lain. Pendek kata, kesannya berpanjangan dan tambah sakit hati. Justeru, biarlah bersabar sedikit asalkan semua selamat.

Mulai minggu depan, waktu pejabat saya tamat pada jam 5.00 petang. Sehingga esok, saya masih pulang pada jam 5.30 petang. Semalam saya sangka kami akan berbuka puasa di dalam kereta sahaja (walaupun tiada secuit kurma dan setitik air pun) kerana hujan lebat dan kereta bertali arus. Mujurlah jalan lengang sebaik melepasi Pandan Indah dan kami sempat tiba 5 minit sebelum azan berkumandang. Mujur juga adik lelaki saya yang pulang lebih awal sudah siap sedia membeli makanan untuk berbuka puasa. Kami sepakat menyerahkan tugasan membeli makanan pada hari bekerja kepada dia kerana keadaan memang tidak mengizinkan bagi kami. Memasak? :) Mungkin pada hujung minggu sahaja.

Petang ini saya tidak tahu apa pula keadaannya. Mungkinkah kami akan berjaya tiba sebelum waktu berbuka puasa atau rekod baru bakal tercipta? Oh tidak!

Tunggu dan lihat.

No comments: