Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Tuesday, August 18, 2009

Aktiviti 'Membebel'

Bismillahirrahmanirrahim...

Penat. Benar, penat sebenarnya apabila selesai menyampaikan taklimat atau ceramah. Penatnya kadang-kadang mengalahkan orang berkebun. Akhir-akhir ini saya amat perasan yang saya banyak 'membebel'. Banyak perkara yang dibebelkan sama ada berbentuk rasmi atau tidak. Ya, saya seorang yang gemar bercakap. Ada yang kata saya ramah, tidak kurang yang kata garang. Saya terima.

Saya garang apabila saya merasakan apa yang dilakukan adalah salah.
Saya garang apabila ada yang sambil lewa dengan peraturan yang telah ditetapkan.
Saya garang apabila ada yang mengambil mudah perkara mustahak.
Saya garang apabila ada calon yang datang lewat ke dewan peperiksaan.
Saya garang apabila ada orang memungkiri janji.
Saya garang apabila ada yang tidak serius dalam kerja.

Dalam banyak keadaan, garang saya bertempat. Namun ada juga keadaan di mana baran saya 'terbabas' terutama semasa memandu.

Akhir-akhir ini aktiviti 'membebel' saya bertambah. Risau? Sudah tentu kerana saya tahu lebih banyak kalimah yang dilafazkan, saya perlu bersedia bahawa mungkin akan ada yang tidak menerimanya. Pendek kata, lebih banyak kesalahan akan terserlah. Malah antara penyebab yang menghumbankan manusia ke dalam lubang neraka adalah berpunca daripada lidah.

Hujung minggu lepas saya ada tugasan di Sepang. Saya terpaksa 'membebel' kepada peserta yang tidak serius, masuk lewat dan tidak menghormati pengisian kursus. Pasti ada yang panas telinga dengan kata-kata saya tetapi berani kerana benar.

Hari ini mesyuarat tergempar. Punca? Hanya saya yang tahu. Sudah sunnah orang berjuang, rela dihina demi kebenaran. Saya lebih mengenali peribadi ketua saya. Mesyuarat berlarutan sehingga jam 6.00 petang sedangkan saya perlu bertolak ke Port Dickson untuk tugasan 'membebel' pada jam 8.30 malam. Justeru saya mohon izin untuk keluar awal sedikit kerana bimbang tidak sempat tiba. Alhamdulillah perjalanan lancar walaupun hujan di sepanjang perjalanan dan tiba di hotel pada jam 7.30 malam. Agak kecewa juga kerana ternyata persiapan di pihak penganjur tidak berapa kemas dan peserta tidak menepati masa. Saya sedih dan ia mula mempengaruhi gaya 'bebelan' saya tadi. Hanya di pertengahan 'bebelan' barulah saya dapat mengembalikan semangat dan meneruskan tanggungjawab sehingga penghujung. Meski kekecewaan masih bersisa, pertanyaan beberapa peserta mengembalikan keyakinan dalam diri saya untuk menghabiskannya.

Pagi esok saya perlu kembali ke pejabat menyambung kembali tugasan. Moga dikuatkan semangat. Agi idup agi ngelaban!

1 comment:

Ila Ramli said...

bebel???
skit2 boleh laa kawan..
kalo byk sgt, nanti dh takleh beza mana satu CK n mana satu tan sri.. hehe
jgn ko pn ada tone nyaring di hujung ayat udah laa.. hahaha ;P