Projek Pembinaan Surau An-Nur

Projek Pembinaan Surau An-Nur

Rakan Seperjuangan

Monday, May 18, 2009

Sirih Pulang ke Gagang...

Bismillahirrahmanirrahim...

15 Mei 2009: Jam 6.00 petang, keretaku meluncur laju terus dari pejabat ke rumah abangku di Sri Gombak. Ini kerana kami bercadang untuk pulang ke kampung kali terakhir sebelum memulakan Kembara Iman kelak. Di samping itu juga, ada misi yang perlu kami sempurnakan iaitu membantu abangku yang telah mula bertugas di Kuala Terengganu sejak awal Mei lalu, untuk membersihkan kuarters yang diperolehi. Keluarga abangku akan menyusul berpindah ke sana pada awal Jun nanti. Ibarat sirih pulang ke gagang. Orang yang paling gembira sudah tentulah kedua ibu bapaku kerana cucu-cucu kini dekat di mata. Kami juga turut tumpang gembira kerana sekurang-kurangnya ada anak yang boleh sering menjenguk ibu bapaku ketika sakit pening berbanding kami yang tinggal jauh di kota KL. Ini tidak bermakna kami selaku anak-anak ingin lepas tangan tetapi tuntutan tugas yang berbeza memaksa kami tinggal di kota buat sementara waktu. Siapa tahu kami juga bakal pulang ke gagang suatu hari nanti. Rasa kagum dan penghargaan aku rakamkan buat kakak iparku yang telah sanggup berhenti kerja demi mengikut abangku berpindah ke Kuala Terengganu walaupun dia berasal daripada Kulim, Kedah. Sungguh besar pengorbanan dia dan aku amat mengaguminya.

Perjalanan kami pada malam itu agak terganggu berikutan sekatan jalan raya dibuat sebaik selepas membayar tol Gombak. Hampir 45 minit kami bersesak-sesak di situ dan sedikit sebanyak mengganggu perasaan kami.

16 Mei 2009 (Selamat Hari Guru): Kami bergerak ke kuarters tersebut yang terletak di Chendering dengan membawa segala kelengkapan yang perlu. Aku sungguh terkejut melihat keadaan rumah tersebut yang sangat kotor dan tidak terurus walhal baru ditinggalkan selama 3 bulan. Hanya satu perkataan yang sesuai untuk menggambarkan sikap penghuni sebelum ini. Pengotor! Kami mengucap panjang melihat keadaan tersebut. Oleh itu, proses pembersihan memakan masa yang sangat lama dan kami pulang pada jam 10.00 malam.

Keadaan kolah yang ditinggalkan sungguh menjijikkan

Abangku yang bersemangat membersihkan rumah

Begitu juga dengan ibuku...

Ibuku dan Adam

Adam yang rajin menelaah di rumah baru


17 Mei 2009: Dengan keletihan yang masih bersisa, aku dan adik serta kakak iparku bertolak pulang ke KL dan tiba lebih kurang jam 9.00 malam.

No comments: